:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/peon_4-n2SNEzdITkAXI/9cf9bb526663a8bdb2ce18845ca3a9.jpeg)
Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Piernik na miodzie
Iernik na miodzie to klasyka świątecznych wypieków, jest to przepis, który od lat towarzyszy mi i mojej rodzinie w grudniowe wieczory. Uwielbiam ten słodki zapach cynamonu, goździków i miodu rozchodzący się po domu podczas pieczenia piernika.
Składniki
Ciasto:
- 450 g przesianej mąki
- 5 ks jajek
- 120 g masła bądź margaryny
- 1 szkło śmietany
- 1 szkło cukru
- 250 g sztucznego miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka amoniaku
- opcjonalnie bakalie bądź marmolada
Składniki na polewę czekoladową:
- 3 łyżki kakao
- 100 g masla
- 5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
Najnowsze ulotki
Procedura
Cukier, miód, śmietanę, masło i przyprawę do piernika umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Zdjąć garnek z ognia i dodać przesianą mąkę. Wymieszać, aby zapobiec tworzeniu się grudek i odstawić do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek i wymieszaj je z letnią masą.
Dodaj sodę oczyszczoną i amoniak.
Ubij białka na pianę i dodaj je do ciasta za pomocą szpatułki.
Przełóż ciasto do formy do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.
Polewa: rozpuść masło z cukrem i kakao. Dodać żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki gorącej wody.
Wylać na piernik i udekorować posypką.