REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Piernik na miodzie

Iernik na miodzie to klasyka świątecznych wypieków, jest to przepis, który od lat towarzyszy mi i mojej rodzinie w grudniowe wieczory. Uwielbiam ten słodki zapach cynamonu, goździków i miodu rozchodzący się po domu podczas pieczenia piernika.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto:

  • 450 g przesianej mąki Dodano do
  • 5 ks jajek Dodano do
  • 120 g masła bądź margaryny Dodano do
  • 1 szkło śmietany Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 250 g sztucznego miodu Dodano do
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika Dodano do
  • 1 łyżeczka sody Dodano do
  • 1 łyżeczka amoniaku Dodano do
  • opcjonalnie bakalie bądź marmolada Dodano do

Składniki na polewę czekoladową:

  • 3 łyżki kakao Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 5 łyżki cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka żelatyny Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Cukier, miód, śmietanę, masło i przyprawę do piernika umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Zdjąć garnek z ognia i dodać przesianą mąkę. Wymieszać, aby zapobiec tworzeniu się grudek i odstawić do ostygnięcia.

2. Krok

Oddziel żółtka od białek i wymieszaj je z letnią masą.

3. Krok

Dodaj sodę oczyszczoną i amoniak.

4. Krok

Ubij białka na pianę i dodaj je do ciasta za pomocą szpatułki.

5. Krok

Przełóż ciasto do formy do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.

6. Krok

Polewa: rozpuść masło z cukrem i kakao. Dodać żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki gorącej wody.

7. Krok

Wylać na piernik i udekorować posypką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy