REKLAMA

Źródło: ALLEKO from Getty Images

Piernik kętrzyński z dżemami

Jestem absolutnym fanem piernika. Przygotowywałam go już niezliczoną ilość razy i za każdym razem jestem zaskoczona jego smakiem. Ten konkretny przepis na piernik kętrzyński z dżemami jest jeden z moich ulubionych. Moc dżemów owocowych, korzennych przypraw i czekoladowy posmak - to wszystko tworzy niepowtarzalną rozkosz dla podniebienia.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 1 karton piernik Dodano do
  • 180 ml olej rzepakowy Dodano do
  • 112 Okulary woda Dodano do
  • 150 g dżem niskosłodzony Dodano do
  • 250 g dżem wysokosłodzony Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Piernik kętrzyński z tektury przełóż do wysokiej miski i zalej zimną wodą.

2. Krok

Dodać bardziej kwaśny, gęsty dżem i miksować mikserem przez około 3 minuty.

3. Krok

Następnie dodaj olej i pozostałe składniki.

4. Krok

Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 25x15 wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Krok

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

6. Krok

Piernik przekrój na trzy części, posmaruj słodkim gęstym dżemem i połącz.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy