REKLAMA

Źródło: fotokris from Getty Images

Piernik bezglutenowy

Przepis na pyszne bezglutenowe świąteczne pierniczki.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 300 g Mąka bezglutenowa Dodano do
  • 100 g Brązowy cukier Dodano do
  • 4 łyżki Miód Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 12 łyżki Herbata Soda Bicarbs Dodano do
  • 1 łyżeczka Przyprawy do piernika Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę bezglutenową, brązowy cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.

2. Krok

Powoli rozpuść masło i miód na patelni. Dodaj tę mieszankę do suchej mieszanki i dokładnie wymieszaj.

3. Krok

Dodaj jajko i wyrób ciasto. Może wydawać się twarde, ale po wyrobieniu będzie elastyczne i gładkie. Jest to charakterystyczne dla pieczenia z mąkami bezglutenowymi.

4. Krok

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki, aby odpoczęło przez godzinę.

5. Krok

Następnie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wyciąć pierniczki foremkami.

6. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy