REKLAMA
Źródło: fotokris from Getty Images
Piernik bezglutenowy
Przepis na pyszne bezglutenowe świąteczne pierniczki.
REKLAMA
Składniki
porcje
20
- 300 g Mąka bezglutenowa
- 100 g Brązowy cukier
- 4 łyżki Miód
- 1 kawałek jajko
- 1⁄2 łyżki Herbata Soda Bicarbs
- 1 łyżeczka Przyprawy do piernika
- 100 g Masło
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
W dużej misce wymieszaj mąkę bezglutenową, brązowy cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
2. Krok
Powoli rozpuść masło i miód na patelni. Dodaj tę mieszankę do suchej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
3. Krok
Dodaj jajko i wyrób ciasto. Może wydawać się twarde, ale po wyrobieniu będzie elastyczne i gładkie. Jest to charakterystyczne dla pieczenia z mąkami bezglutenowymi.
4. Krok
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki, aby odpoczęło przez godzinę.
5. Krok
Następnie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wyciąć pierniczki foremkami.
6. Krok
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut.