REKLAMA
Źródło: Nati from Pexels
Pierniczki przepis prosty
To jest mój ulubiony przepis na pierniczki, którym częstuję rodzinę co roku na Święta. Dom pachnie cynamonem i miodem, a pierniczki, choć proste w wykonaniu, zawsze wychodzą pyszne i pięknie wyglądają na świątecznym stole.
REKLAMA
Składniki
porcje
30
- 450 g mąki
- 150 g miodu
- 1 ks jajko
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- 1⁄2 łyżeczki imbiru
- 80 g masla
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Krok
W misce rozpuść masło, dodaj miód, cukier, jajko i dokładnie wszystko wymieszaj.
3. Krok
W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem.
4. Krok
Powoli dodawaj suchą mieszankę do mokrej, rigorosznie mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Krok
Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wycinaj z niego pierniczki dowolnymi foremkami.
6. Krok
Piecz pierniczki około 10-15 minut, aż będą lekko brązowe.
7. Krok
Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.