REKLAMA

Źródło: Pixabay: LAWJR

Pieczony żebercówka

Soczysty, kruchy, delikatny i łatwy w przygotowaniu pieczony żebercówka, który zadowoli wszystkie kubki smakowe! To klasyczne danie, podawane z pieczonymi warzywami i sosem z czerwonego wina, jest idealne na uroczyste kolacje lub rodzinny obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Żebro wołowe

  • 3 kg żebrowiec z kością Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Sól koszerna Dodano do
  • 2 łyżka Czarny pieprz Dodano do

Pieczony warzywa

  • 500 g padlinożerca Dodano do
  • 500 g ziemniaki Dodano do
  • 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do

Sos do czerwonego wina

  • 1 butelka czerwone wino Dodano do
  • 2 łyżka stołowa masło Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Mąka Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C (425 stopni F).

2. Krok

Przypraw rostbef solą i pieprzem.

3. Krok

Umieść żebro królewskie w brytfannie, kośćmi do dołu.

4. Krok

Piec rostbef w 220 stopniach C przez 20 minut.

5. Krok

Obniż temperaturę do 120 stopni C (250 stopni F) i kontynuuj pieczenie przez 2 godziny.

6. Krok

Podczas gdy piecze się żeberka wołowe, przygotuj warzywa.

7. Krok

Wrzuć marchewki i ziemniaki do oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku przez około 45 minut.

8. Krok

Dla sosu z czerwonego wina, rozpuść masło w rondlu, dodaj mąkę i mieszaj aż utworzy się pasta.

9. Krok

Powoli dodawaj czerwone wino do pasty, ciągle mieszając, aż mieszanka zgęstnieje.

10. Krok

Pokrój żebro wołowe, podawaj z warzywami i polej sosem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy