Źródło: Pixabay: LAWJR
Pieczony żebercówka
Soczysty, kruchy, delikatny i łatwy w przygotowaniu pieczony żebercówka, który zadowoli wszystkie kubki smakowe! To klasyczne danie, podawane z pieczonymi warzywami i sosem z czerwonego wina, jest idealne na uroczyste kolacje lub rodzinny obiad.
Składniki
Żebro wołowe
- 3 kg żebrowiec z kością
- 2 łyżka stołowa Sól koszerna
- 2 łyżka Czarny pieprz
Pieczony warzywa
- 500 g padlinożerca
- 500 g ziemniaki
- 3 łyżka stołowa oliwa z oliwek
Sos do czerwonego wina
- 1 butelka czerwone wino
- 2 łyżka stołowa masło
- 1 łyżka stołowa Mąka
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C (425 stopni F).
Przypraw rostbef solą i pieprzem.
Umieść żebro królewskie w brytfannie, kośćmi do dołu.
Piec rostbef w 220 stopniach C przez 20 minut.
Obniż temperaturę do 120 stopni C (250 stopni F) i kontynuuj pieczenie przez 2 godziny.
Podczas gdy piecze się żeberka wołowe, przygotuj warzywa.
Wrzuć marchewki i ziemniaki do oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku przez około 45 minut.
Dla sosu z czerwonego wina, rozpuść masło w rondlu, dodaj mąkę i mieszaj aż utworzy się pasta.
Powoli dodawaj czerwone wino do pasty, ciągle mieszając, aż mieszanka zgęstnieje.
Pokrój żebro wołowe, podawaj z warzywami i polej sosem.