Źródło: Pixabay: RitaE
Pieczone udka z kurczaka
Ten przepis na pieczone udka z kurczaka jest jednym z moich ulubionych, ponieważ daje niesamowicie soczystego i smacznego kurczaka. Udka z kurczaka to moje ulubione części kurczaka do pieczenia, ponieważ zachowują swoją soczystość nawet po długim czasie gotowania. Ponadto składniki są proste, ale zawsze potrafią wydobyć z kurczaka to, co najlepsze, tworząc wyjątkowe i pyszne danie.
Składniki
- 8 uda Kurczak
- 4 goździki Czosnek
- 1 Cytryna (skórka i sok)
- 1 łyżka stołowa suszonego rozmarynu
- 1 łyżka stołowa suszonego tymianku
- 2 cdas oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F). Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, przygotuj udka z kurczaka, usuwając skórę, jeśli chcesz uzyskać zdrowszą wersję. Jednak, aby udka były bardziej chrupiące, zalecam pozostawienie skóry.
W dużej misce wymieszać zmiażdżony czosnek, skórkę i sok z cytryny, rozmaryn, tymianek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dodaj udka kurczaka i upewnij się, że są dobrze pokryte mieszanką. Wskazówka: najlepiej zrobić to rękami, aby marynata dobrze wniknęła w mięso.
Umieść udka kurczaka na blasze do pieczenia i piecz przez około 40-45 minut. Pamiętaj, aby obrócić udka w połowie pieczenia, aby równomiernie się zrumieniły. Z mojego doświadczenia wynika, że kontrolowanie czasu pieczenia jest kluczowe dla uzyskania soczystego kurczaka. Pod moim nadzorem 40 minut to idealny czas.
Po 45 minutach sprawdź, czy kurczak jest upieczony. Powinien mieć pyszny złoty kolor. W razie potrzeby można pozostawić go w piekarniku na kilka dodatkowych minut.
Pozostaw patelnię na 5 minut przed podaniem, aby soki mogły rozprowadzić się po całym kurczaku. Pamiętaj, że ten krok jest kluczowy dla zachowania soczystości mięsa.