Źródło: Pixabay
Pieczone słodkie ziemniaki jako dodatek
Przepis jak przygotować słodkie ziemniaki jako dodatek do dania głównego. Świetnie smakują gotowane, ale również pieczone.
Składniki
- 4 Słodkie ziemniaki
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Dokładnie umyj i osusz słodkie ziemniaki. Nie trzeba ich obierać, wystarczy usunąć wszelkie niedoskonałości.
Pokrój słodkie ziemniaki w kostkę o wielkości około 2 cm.
Przełóż słodkie ziemniaki do większej miski i dodaj oliwę z oliwek oraz przyprawy.
Rozłóż słodkie ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby między nimi była przynajmniej niewielka przerwa. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut lub do uzyskania złotego koloru, obracając słodkie ziemniaki w połowie pieczenia.
Pieczone słodkie ziemniaki podawać natychmiast jako dodatek do mięsa lub ryby.