Pieczone pomidory
Kocham pomidory podawane na różne sposoby i mogę je jeść każdego dnia kilogramami. 😁 Te pieczone są doskonałe i zimą przypominają mi ciepłe letnie wieczory. A jeśli masz zwyczaj dawania jadalnych prezentów na Święta, Twoi najbliżsi na pewno docenią te pieczone pomidory.
Składniki
- 3 kg świeże pomidory
- 10 szt ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- Tymianek
- sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Ilość pomidorów jest orientacyjna. Jeśli mamy klasyczne pomidory, kroimy je na ćwiartki. Mniejsze (np. cherry) wystarczy przekroić na pół i ułożyć ciasno na blasze do pieczenia. Pomiedzy nimi umieszczamy obierane ząbki czosnku, aż na dno blachy. Sólujemy, polewamy olejem, na wierzch ułożyć gałązki tymianku (jeśli nie mamy świeżego, możemy użyć suszonego) i pieczemy w piekarniku w 150°C przez trzy godziny.
Po upieczeniu czosnek rozgniatamy widelcem, zioła wyrzucamy i razem wkładamy do małych słoików na przetwory. Pomidory sterylizujemy przy 80°C przez 20 minut. Smacznego 😋