REKLAMA
Pieczone pomidory

Pieczone pomidory

Kocham pomidory podawane na różne sposoby i mogę je jeść każdego dnia kilogramami. 😁 Te pieczone są doskonałe i zimą przypominają mi ciepłe letnie wieczory. A jeśli masz zwyczaj dawania jadalnych prezentów na Święta, Twoi najbliżsi na pewno docenią te pieczone pomidory.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 kg świeże pomidory Dodano do
  • 10 szt ząbek czosnku Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • Tymianek Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

220 min.
1. Krok

Ilość pomidorów jest orientacyjna. Jeśli mamy klasyczne pomidory, kroimy je na ćwiartki. Mniejsze (np. cherry) wystarczy przekroić na pół i ułożyć ciasno na blasze do pieczenia. Pomiedzy nimi umieszczamy obierane ząbki czosnku, aż na dno blachy. Sólujemy, polewamy olejem, na wierzch ułożyć gałązki tymianku (jeśli nie mamy świeżego, możemy użyć suszonego) i pieczemy w piekarniku w 150°C przez trzy godziny.

Pieczone pomidory - etap przygotowania 1
2. Krok

Po upieczeniu czosnek rozgniatamy widelcem, zioła wyrzucamy i razem wkładamy do małych słoików na przetwory. Pomidory sterylizujemy przy 80°C przez 20 minut. Smacznego 😋

Pieczone pomidory - etap przygotowania 1

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy