REKLAMA

Źródło: LauriPatterson from Getty Images Signature

Pieczone kalafior w sosie słodko-kwaśnym

Ten przepis na pieczonego kalafiora w sosie słodko-kwaśnym to prosty i smaczny sposób na urozmaicenie swojego wegetariańskiego menu. Kalafior jest pieczony do złotego koloru, następnie smarowany sosem słodko-kwaśnym i zapiekany do perfekcji.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Kalafior

  • 1 kawałek kalafior Dodano do
  • 2 Łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 12 Łyżka sól Dodano do
  • 14 Łyżka Czarny pieprz Dodano do

Sos słodko-kwaśny

  • 150 ml keczup Dodano do
  • 2 Łyżki Musztarda Dodano do
  • 4 Łyżki Miód Dodano do
  • 2 Łyżki sos sojowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Umyj kalafior, oczyść go i podziel na różyczki.

2. Krok

Różyczki kalafiora wymieszaj z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut.

3. Krok

Tymczasem przygotuj sos słodko-kwaśny. W małym garnku wymieszaj keczup, musztardę, miód i sos sojowy, a następnie doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

4. Krok

Gdy kalafior jest gotowy, posmaruj go kwaśno-słodkim sosem i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.

5. Krok

Podajcie ciepły pieczony kalafior w sosie słodko-kwaśnym. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy