Źródło: LauriPatterson from Getty Images Signature
Pieczone kalafior w sosie słodko-kwaśnym
Ten przepis na pieczonego kalafiora w sosie słodko-kwaśnym to prosty i smaczny sposób na urozmaicenie swojego wegetariańskiego menu. Kalafior jest pieczony do złotego koloru, następnie smarowany sosem słodko-kwaśnym i zapiekany do perfekcji.
Składniki
Kalafior
- 1 kawałek kalafior
- 2 Łyżki oliwa z oliwek
- 1⁄2 Łyżka sól
- 1⁄4 Łyżka Czarny pieprz
Sos słodko-kwaśny
- 150 ml keczup
- 2 Łyżki Musztarda
- 4 Łyżki Miód
- 2 Łyżki sos sojowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Umyj kalafior, oczyść go i podziel na różyczki.
Różyczki kalafiora wymieszaj z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut.
Tymczasem przygotuj sos słodko-kwaśny. W małym garnku wymieszaj keczup, musztardę, miód i sos sojowy, a następnie doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Gdy kalafior jest gotowy, posmaruj go kwaśno-słodkim sosem i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Podajcie ciepły pieczony kalafior w sosie słodko-kwaśnym. Smacznego!