Źródło: Freepik
Pieczona w Piecu Pierś z Indyka
Przepis na pieczoną w piecu pierś z indyka to proste, klasyk świąteczne danie główne, które jest przyprawione rozmarynem, szałwią i tymiankiem, aby uzyskać najbardziej soczysty i smakowity efekt. Jest bezglutenowe i wystarczy na 6 porcji.
Składniki
- 3 funty Pierś z indyka na kości
- 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Suszone Rozmarynu
- 1 łyżeczka Suszona szałwia
- 1 łyżeczka suszony tymianek
- 1 łyżeczka sól
- 1⁄2 łyżeczka Czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 165°C (325°F) i ustaw na dolnej tercji piekarnika.
Opłucz pierś z indyka pod zimną wodą i osusz ją ręcznikiem papierowym.
W małej misce wymieszaj razem oliwę z oliwek, rozmaryn, szałwię, tymianek, sól i pieprz.
Natrzyj mieszaninę ziół na całe piersi indyka, upewniając się, że dostajesz się pod skórę również.
Umieść pierś z indyka skórą do góry na ruszcie w naczyniu do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 1.5 do 2 godzin, lub do momentu gdy temperatura w najgrubszej części piersi osiągnie 165°F (74°C).
Wyjmij indyka z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 15 minut przed pokrojeniem i podaniem.