Pieczona karkówka
Pieczona karkówka to pyszne, soczyste danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Dzięki odpowiednim przyprawom karkówka nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu. Podawać ją można z ulubionymi dodatkami, jak czy surówki.
Składniki
- 1 kg Karkówki Wieprzowej
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju roślinnego
Najnowsze ulotki
Procedura
Karkówkę umyj i osusz.
W małej miseczce wymieszaj miód, gorczycę, paprykę, oregano, sól i czosnek.
Przygotowaną marynatę ładnie wcierając ją w mięso. Odstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie karkówkę wyjmij z lodówki i pozostaw na blacie do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i obsmaż karkówkę z każdej strony, aby uzyskała rumianą skórkę.
Przełóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz karkówkę przez około , - 2 godziny, aż st się miękka, od czasu do czasu, polewając ją własnym sosem.
9 Po upieczeniu, wyjmij karkówkę z piekarnika i odłóż na 10 minut, aby mięso odpoczęło i soczystość się utrzymała.
Pokrój karkówkę na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.