REKLAMA

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka to pyszne, soczyste danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Dzięki odpowiednim przyprawom karkówka nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu. Podawać ją można z ulubionymi dodatkami, jak czy surówki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg Karkówki Wieprzowej Dodano do
  • 2 łyżki gorczycy Dodano do
  • 2 łyżki miodu Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 3 łyżki oleju roślinnego Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Karkówkę umyj i osusz.

2. Krok

W małej miseczce wymieszaj miód, gorczycę, paprykę, oregano, sól i czosnek.

3. Krok

Przygotowaną marynatę ładnie wcierając ją w mięso. Odstaw na godzinę do lodówki.

4. Krok

Po tym czasie karkówkę wyjmij z lodówki i pozostaw na blacie do osiągnięcia temperatury pokojowej.

5. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

6. Krok

Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i obsmaż karkówkę z każdej strony, aby uzyskała rumianą skórkę.

7. Krok

Przełóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika.

8. Krok

Piecz karkówkę przez około , - 2 godziny, aż st się miękka, od czasu do czasu, polewając ją własnym sosem.

9. Krok

9 Po upieczeniu, wyjmij karkówkę z piekarnika i odłóż na 10 minut, aby mięso odpoczęło i soczystość się utrzymała.

10. Krok

Pokrój karkówkę na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy