REKLAMA

Źródło: Pixabay

Pieczarki pieczone w piekarniku z czosnkiem Herby

Pieczarki pieczone w piekarniku to proste, ale aromatyczne danie, które idealnie nadaje się na każde przyjęcie lub rodzinny posiłek. Pieczarki są doprawione czosnkiem, tymiankiem i odrobiną soku z cytryny, aby uzyskać mocny smak. Proces pieczenia doskonale karmelizuje grzyby, wzmacniając ich naturalny smak i czyniąc je nieodparcie pysznymi.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 funty Mieszanych grzybów, oczyszczonych Dodano do
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek Dodano do
  • 5 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 1 łyżka stołowa świeży tymianek, posiekany Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżka stołowa świeży sok z cytryny Dodano do
  • Świeża pietruszka, do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C).

2. Krok

W dużej misce wymieszaj oczyszczone grzyby, oliwę z oliwek, mielony czosnek, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko razem, aż grzyby będą dobrze pokryte.

3. Krok

Rozłóż przyprawione grzyby na brytfannie w jednej warstwie. Pamiętaj, aby je rozłożyć, ponieważ grzyby kurczą się podczas gotowania.

4. Krok

Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, aż grzyby będą ugotowane i przyrumienione. Zamieszaj kilka razy podczas pieczenia, aby zapewnić równomierne gotowanie.

5. Krok

Po ugotowaniu wyjąć patelnię z piekarnika. Skropić ugotowane grzyby świeżym sokiem z cytryny i lekko wymieszać.

6. Krok

Przed podaniem udekoruj grzyby świeżą natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy