REKLAMA
Źródło: Canva
Pesto
Pyszny sos włoski na bazie bazylii. Doskonale sprawdzi się dodany do makaronu, grzanek, lub jako sos do sałatki. Pesto można również przygotować z innych ziół, takich jak: natka pietruszki, rukola, szpinak. Można również zmienić orzechy.
REKLAMA
Składniki
porcje
5
- 2 szklanki liści bazylii
- 1⁄2 szklanki posiekanych orzechów piniowych
- 1⁄2 szklanki startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 1⁄2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
10 min.
1. Krok
Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub blenderze.
2. Krok
Miksować, aż składniki zostaną dokładnie połączone i powstanie gładka pasta.
3. Krok
Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
4. Krok
Pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce, a najlepiej pokryć warstwą oliwy, dzięki temu pesto zachowa świeżość na dłużej.