REKLAMA

Źródło: Canva

Pesto

Pyszny sos włoski na bazie bazylii. Doskonale sprawdzi się dodany do makaronu, grzanek, lub jako sos do sałatki. Pesto można również przygotować z innych ziół, takich jak: natka pietruszki, rukola, szpinak. Można również zmienić orzechy.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 2 szklanki liści bazylii Dodano do
  • 12 szklanki posiekanych orzechów piniowych Dodano do
  • 12 szklanki startego parmezanu Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 12 szklanki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub blenderze.

2. Krok

Miksować, aż składniki zostaną dokładnie połączone i powstanie gładka pasta.

3. Krok

Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

4. Krok

Pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce, a najlepiej pokryć warstwą oliwy, dzięki temu pesto zachowa świeżość na dłużej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy