REKLAMA

Źródło: Pexels

Pasztet

Pasztet to rodzaj mięsnej pasty, która jest popularna w Europie, zwłaszcza w kuchni polskiej i francuskiej. Serwowany jako przystawka lub składnik kanapek lub zapiekanek. Może być też podawany na ciepło z ziemniakami lub kaszą.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg mięsa mielonego np wołowego lub wieprzowo wołowego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 jaja Dodano do
  • 12 szklanki bułki tartej Dodano do
  • 14 szklanki mleka Dodano do
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Dodano do
  • 1 łyżka posiekanego koperku Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, jaja, bułkę tartą, mleko, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz.

2. Krok

Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą.

3. Krok

Gotową masę włóż do foremki do pieczenia, którą najpierw wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.

4. Krok

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę.

5. Krok

Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy