REKLAMA
Źródło: Pexels
Pasztet
Pasztet to rodzaj mięsnej pasty, która jest popularna w Europie, zwłaszcza w kuchni polskiej i francuskiej. Serwowany jako przystawka lub składnik kanapek lub zapiekanek. Może być też podawany na ciepło z ziemniakami lub kaszą.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 1 kg mięsa mielonego np wołowego lub wieprzowo wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 1⁄2 szklanki bułki tartej
- 1⁄4 szklanki mleka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
W dużej misce wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, jaja, bułkę tartą, mleko, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz.
2. Krok
Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się dobrze połączą.
3. Krok
Gotową masę włóż do foremki do pieczenia, którą najpierw wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
4. Krok
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę.
5. Krok
Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.