Źródło: okskukuruza from Canva
Pasztet z królika
Pasztet z królika to idealna propozycja dla osób ceniących wykwintne i nieco wyjątkowe danie, które zachwyci nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Delikatne mięso królika, połączone z nutą boczku i warzyw, zamknięte w kruchym cieście, stanowi dopracowane połączenie, które sprawdzi się jako propozycja na świąteczny stół lub specjalną okazję.
Składniki
- 1 królik
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duży The Onion
- 1 marchew
- 1 Pietruszka
- 2 jajka
- 2 łyżki masla
- 1 szkło bułki tartej
- 1 Pakiet gotowego ciasta francuskiego
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Królika gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i oddzielamy mięso od kości.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu, gdy stanie się chrupiący. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy razem przez chwilę.
Do boczku z cebulą dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość smażymy razem przez kilka minut.
Mięso królika mieszamy z podsmażanymi warzywami i boczkiem. Dodajemy surowe jajka, masło i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, następnie wylewamy na nie naszą masę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Po upieczeniu, pasztet studzimy, po czym kroimy na porcje. Pasztet z królika podajemy na ciepło.