REKLAMA

Źródło: okskukuruza from Canva

Pasztet z królika

Pasztet z królika to idealna propozycja dla osób ceniących wykwintne i nieco wyjątkowe danie, które zachwyci nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Delikatne mięso królika, połączone z nutą boczku i warzyw, zamknięte w kruchym cieście, stanowi dopracowane połączenie, które sprawdzi się jako propozycja na świąteczny stół lub specjalną okazję.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 królik Dodano do
  • 200 g wędzonego boczku Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 1 marchew Dodano do
  • 1 Pietruszka Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 1 szkło bułki tartej Dodano do
  • 1 Pakiet gotowego ciasta francuskiego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Królika gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i oddzielamy mięso od kości.

2. Krok

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu, gdy stanie się chrupiący. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy razem przez chwilę.

3. Krok

Do boczku z cebulą dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Całość smażymy razem przez kilka minut.

4. Krok

Mięso królika mieszamy z podsmażanymi warzywami i boczkiem. Dodajemy surowe jajka, masło i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Krok

Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, następnie wylewamy na nie naszą masę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

6. Krok

Po upieczeniu, pasztet studzimy, po czym kroimy na porcje. Pasztet z królika podajemy na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy

Deser

1518 przepisy