Źródło: Pixabay
Pasta pomidorowa
Domowa pasta pomidorowa to doskonały produkt dla tych, którzy cenią sobie naturę, zdrowie i nieprzetworzone składniki. Jest naprawdę prosta i szybka do zrobienia, a jej smak bije na głowę te sklepowe. Pasta pomidorowa idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, dań mięsnych czy jako samodzielny składnik na pizzę.
Składniki
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki soli
- 1 Łyżka cukru
Najnowsze ulotki
Procedura
Pomidory należy dokładnie umyć, a następnie odkroić z nich \dziobki\
Przełożyć pomidory do dużego garnka, dodać do nich sól (według uznania), cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gotować na średnim ogniu około 45 minut do 1 godziny, aż pomidory się rozpadną.
Następnie zawartość garnka przetrzeć przez sito, aby odsączyć skórki i pestki.
Zawiesinę znów przełożyć do garnka i gotować jeszcze około 15 minut, aby sos zgęstniał i osiągnął konsystencję typową dla pasty.
Gotową pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.