REKLAMA

Źródło: Pixabay

Pasta pomidorowa

Domowa pasta pomidorowa to doskonały produkt dla tych, którzy cenią sobie naturę, zdrowie i nieprzetworzone składniki. Jest naprawdę prosta i szybka do zrobienia, a jej smak bije na głowę te sklepowe. Pasta pomidorowa idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, dań mięsnych czy jako samodzielny składnik na pizzę.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 kg dojrzałych pomidorów Dodano do
  • 2 łyżki soli Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Pomidory należy dokładnie umyć, a następnie odkroić z nich \dziobki\

2. Krok

Przełożyć pomidory do dużego garnka, dodać do nich sól (według uznania), cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Krok

Gotować na średnim ogniu około 45 minut do 1 godziny, aż pomidory się rozpadną.

4. Krok

Następnie zawartość garnka przetrzeć przez sito, aby odsączyć skórki i pestki.

5. Krok

Zawiesinę znów przełożyć do garnka i gotować jeszcze około 15 minut, aby sos zgęstniał i osiągnął konsystencję typową dla pasty.

6. Krok

Gotową pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy