REKLAMA

Źródło: Pixabay

Pasta pomidorowa

Domowa pasta pomidorowa to doskonały produkt dla tych, którzy cenią sobie naturę, zdrowie i nieprzetworzone składniki. Jest naprawdę prosta i szybka do zrobienia, a jej smak bije na głowę te sklepowe. Pasta pomidorowa idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, dań mięsnych czy jako samodzielny składnik na pizzę.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 kg dojrzałych pomidorów Dodano do
  • 2 łyżki soli Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Pomidory należy dokładnie umyć, a następnie odkroić z nich \dziobki\

2. Krok

Przełożyć pomidory do dużego garnka, dodać do nich sól (według uznania), cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Krok

Gotować na średnim ogniu około 45 minut do 1 godziny, aż pomidory się rozpadną.

4. Krok

Następnie zawartość garnka przetrzeć przez sito, aby odsączyć skórki i pestki.

5. Krok

Zawiesinę znów przełożyć do garnka i gotować jeszcze około 15 minut, aby sos zgęstniał i osiągnął konsystencję typową dla pasty.

6. Krok

Gotową pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy