Źródło: Lisovskaya from Getty Images
Parmezanowe risotto
Klasyczne danie kuchni włoskiej, risotto al parmigiano to bogate i kremowe danie doskonale komplementujące świeżą sałatkę lub kieliszek białego wina. Sekretem dobrego risotto al parmigiano jest użycie wysokiej jakości składników, takich jak dobry rosół z mięsa i Parmigiano Reggiano DOP.
Składniki
Podstawowe składniki
- 300 g Ryż carnaroli
- 1 l Rosół mięsny
- 1 cebulka
- 50 g masło
Do miksowania
- 100 g Starty parmigiano reggiano
- 50 g Zimne kawałki masła
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce rozpuść 50 g masła, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnio niskim ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta.
Dodaj ryż i podsmaż go przez kilka minut, często mieszając. Wlej chochlę gorącego bulionu i mieszaj, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie. Kontynuuj dodawanie bulionu, chochelkę po chochelce, cały czas mieszając.
Kiedy ryż jest prawie ugotowany (po około 15-18 minutach), dodajcie starty Parmigiano Reggiano i zimne masło pokrojone na kawałki. Energicznie mieszajcie, aż ryż stanie się kremowy.
Przykryj garnka i pozostaw risotto na kilka minut przed podaniem. Smacznego!