REKLAMA

Źródło: Lisovskaya from Getty Images

Parmezanowe risotto

Klasyczne danie kuchni włoskiej, risotto al parmigiano to bogate i kremowe danie doskonale komplementujące świeżą sałatkę lub kieliszek białego wina. Sekretem dobrego risotto al parmigiano jest użycie wysokiej jakości składników, takich jak dobry rosół z mięsa i Parmigiano Reggiano DOP.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Podstawowe składniki

  • 300 g Ryż carnaroli Dodano do
  • 1 l Rosół mięsny Dodano do
  • 1 cebulka Dodano do
  • 50 g masło Dodano do

Do miksowania

  • 100 g Starty parmigiano reggiano Dodano do
  • 50 g Zimne kawałki masła Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużej misce rozpuść 50 g masła, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnio niskim ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta.

2. Krok

Dodaj ryż i podsmaż go przez kilka minut, często mieszając. Wlej chochlę gorącego bulionu i mieszaj, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie. Kontynuuj dodawanie bulionu, chochelkę po chochelce, cały czas mieszając.

3. Krok

Kiedy ryż jest prawie ugotowany (po około 15-18 minutach), dodajcie starty Parmigiano Reggiano i zimne masło pokrojone na kawałki. Energicznie mieszajcie, aż ryż stanie się kremowy.

4. Krok

Przykryj garnka i pozostaw risotto na kilka minut przed podaniem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy