REKLAMA

Źródło: zi3000 from Getty Images Pro

Papryka zapiekana z szynką i serem

Prosta zapiekana faszerowana papryka z szynką i serem, którą można przygotować na kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 7 kawałek duże papryki Dodano do
  • 400 g szynki Dodano do
  • 400 g ser Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • 3 goździki Czosnek Dodano do
  • 300 g Ryż Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Najpierw ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polecam jednak gotować go krócej.

2. Krok

W międzyczasie umyj paprykę, oddziel górny koniec od łodygi i usuń rdzeń. Pozostaw w papryce wystarczająco duży otwór, aby ułatwić napełnianie.

3. Krok

Pokrój szynkę i ser na małe kawałki. Następnie w misce wymieszaj szynkę, ser, ugotowany ryż, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Ta mieszanka pomoże papryce nabrać mocniejszego smaku podczas pieczenia.

4. Krok

Następnie napełnij każdą paprykę przygotowaną mieszanką i umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.

5. Krok

Polej paprykę oliwą z oliwek. Nadaje ona papryce wspaniały smak i piękny złocisty kolor.

6. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Sprawdzić, czy papryka jest miękka i czy nadzienie nie jest zbyt suche.

7. Krok

Gotowe papryki podawać jeszcze ciepłe.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy