REKLAMA

Źródło: zi3000 from Getty Images Pro

Papryka zapiekana z szynką i serem

Prosta zapiekana faszerowana papryka z szynką i serem, którą można przygotować na kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 7 kawałek duże papryki Dodano do
  • 400 g szynki Dodano do
  • 400 g ser Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • 3 goździki Czosnek Dodano do
  • 300 g Ryż Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Najpierw ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polecam jednak gotować go krócej.

2. Krok

W międzyczasie umyj paprykę, oddziel górny koniec od łodygi i usuń rdzeń. Pozostaw w papryce wystarczająco duży otwór, aby ułatwić napełnianie.

3. Krok

Pokrój szynkę i ser na małe kawałki. Następnie w misce wymieszaj szynkę, ser, ugotowany ryż, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Ta mieszanka pomoże papryce nabrać mocniejszego smaku podczas pieczenia.

4. Krok

Następnie napełnij każdą paprykę przygotowaną mieszanką i umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.

5. Krok

Polej paprykę oliwą z oliwek. Nadaje ona papryce wspaniały smak i piękny złocisty kolor.

6. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Sprawdzić, czy papryka jest miękka i czy nadzienie nie jest zbyt suche.

7. Krok

Gotowe papryki podawać jeszcze ciepłe.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy