:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/7Tu9-5x0ofYTlTOcPbHG/9fecb812228df672caa54a3db679fb.jpeg)
Źródło: zi3000 from Getty Images Pro
Papryka zapiekana z szynką i serem
Prosta zapiekana faszerowana papryka z szynką i serem, którą można przygotować na kolację.
Składniki
- 7 kawałek duże papryki
- 400 g szynki
- 400 g ser
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 3 goździki Czosnek
- 300 g Ryż
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polecam jednak gotować go krócej.
W międzyczasie umyj paprykę, oddziel górny koniec od łodygi i usuń rdzeń. Pozostaw w papryce wystarczająco duży otwór, aby ułatwić napełnianie.
Pokrój szynkę i ser na małe kawałki. Następnie w misce wymieszaj szynkę, ser, ugotowany ryż, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Ta mieszanka pomoże papryce nabrać mocniejszego smaku podczas pieczenia.
Następnie napełnij każdą paprykę przygotowaną mieszanką i umieść w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
Polej paprykę oliwą z oliwek. Nadaje ona papryce wspaniały smak i piękny złocisty kolor.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Sprawdzić, czy papryka jest miękka i czy nadzienie nie jest zbyt suche.
Gotowe papryki podawać jeszcze ciepłe.