Papryka w słodko-kwaśnej zalewie
Papryka w słodko-kwaśnej zalewie to tradycyjne, polskie przetwory, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju dań. Są niezastąpione podczas grilla, na zimowe wieczory, a także jako składnik sałatek.
Składniki
- 5 papryk (możesz użyć różnych kolorów, np. czerwonych żółtych zielonych)
- 1 duży cebula
- 1 szkło octu winnego lub jabłkowego
- 1 szkło wody
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
Najnowsze ulotki
Procedura
Papryki umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
W dużym rondlu lub garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do garnka i smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i nabierze lekkiego koloru.
Dodaj pokrojone papryki do cebuli i czosnku. Smaż całość, często mieszając, przez około 5 minut, aż papryka lekko zmięknie.
Dodaj ocet, wodę, cukier, miód, sól, pieprz i oregano do garnka. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
Gotuj paprykę w słodko-kwaśnej zalewie na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż papryka będzie miękka i zalewa zgęstnieje.
Sprawdź smak i dostosuj przyprawy, jeśli jest to konieczne. Możesz dodać więcej cukru, aby zalewa była słodsza, lub więcej octu, aby była bardziej kwaśna, w zależności od swoich preferencji.
Gdy papryka jest gotowa, wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia.
Papryka w słodko-kwaśnej zalewie jest gotowa do podania! Możesz podawać ją jako przekąskę, dodatek do mięsa czy sałatek, lub użyć jako smaczną konserwę do przechowywania w słoikach.