REKLAMA

Źródło: via Freepik

Pampuchy z sosem jagodowym

Pampuchy z sosem jagodowym to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni polskiej. Idealne na ciepłe, letnie dni, ale nie tylko. Delikatne, puszyste, słodkie bułeczki podane razem z soczystym, kusząco wyglądającym sosem jagodowym. Proste w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zachwyci każdego łasucha.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Składniki na Pampuchy:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 jajko Dodano do

Sos jagodowy:

  • 500 g świeżych jagód Dodano do
  • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Pampuchy:

2. Krok

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz cukier.

3. Krok

Wlać mleko oraz dodać jajko. Wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.

4. Krok

Z ciasta formować małe kulki (o średnicy około 3 cm), ułożyć na blaszce i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

5. Krok

Sos jagodowy:

6. Krok

Jagody umyć, przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na niewielkim ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

7. Krok

Gdy jagody zaczną puszczą sok, dodać sok z cytryny, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut.

8. Krok

Gorące pampuchy podawać polane sosem jagodowym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy