Źródło: via Freepik
Pampuchy z sosem jagodowym
Pampuchy z sosem jagodowym to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni polskiej. Idealne na ciepłe, letnie dni, ale nie tylko. Delikatne, puszyste, słodkie bułeczki podane razem z soczystym, kusząco wyglądającym sosem jagodowym. Proste w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zachwyci każdego łasucha.
Składniki
Składniki na Pampuchy:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
Sos jagodowy:
- 500 g świeżych jagód
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Pampuchy:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz cukier.
Wlać mleko oraz dodać jajko. Wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
Z ciasta formować małe kulki (o średnicy około 3 cm), ułożyć na blaszce i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Sos jagodowy:
Jagody umyć, przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na niewielkim ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gdy jagody zaczną puszczą sok, dodać sok z cytryny, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut.
Gorące pampuchy podawać polane sosem jagodowym.