REKLAMA

Źródło: via Freepik

Pampuchy z sosem jagodowym

Pampuchy z sosem jagodowym to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni polskiej. Idealne na ciepłe, letnie dni, ale nie tylko. Delikatne, puszyste, słodkie bułeczki podane razem z soczystym, kusząco wyglądającym sosem jagodowym. Proste w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zachwyci każdego łasucha.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Składniki na Pampuchy:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 jajko Dodano do

Sos jagodowy:

  • 500 g świeżych jagód Dodano do
  • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Pampuchy:

2. Krok

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz cukier.

3. Krok

Wlać mleko oraz dodać jajko. Wszystko dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.

4. Krok

Z ciasta formować małe kulki (o średnicy około 3 cm), ułożyć na blaszce i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

5. Krok

Sos jagodowy:

6. Krok

Jagody umyć, przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na niewielkim ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

7. Krok

Gdy jagody zaczną puszczą sok, dodać sok z cytryny, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut.

8. Krok

Gorące pampuchy podawać polane sosem jagodowym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy