REKLAMA
Orzechówka
Pyszna domowa nalewka. Idealna na prezent.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 500 g orzechów laskowych
- 11⁄2 l alkoholu np spirytusu
- 1 kg cukier kryształ
- 2 laski cynamonu
- 6 goździków
- 2 laski wanilii
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Orzechy lekko podpraż na suchej patelni, a następnie zmiel je w młynku do kawy na pył.
2. Krok
W dużym słoju połącz orzechy z alkoholem i cukrem, cynamonem, goździkami i wanilią.
3. Krok
Odstaw nalewkę w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej miesiąc, a najlepiej na 2-3 miesiące.
4. Krok
Codziennie potrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił.
5. Krok
Po upływie odpowiedniego czasu przefiltruj nalewkę przez gęste sito lub gazę.
6. Krok
Przelej do butelek i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.