REKLAMA

Orzechówka

Pyszna domowa nalewka. Idealna na prezent.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g orzechów laskowych Dodano do
  • 112 l alkoholu np spirytusu Dodano do
  • 1 kg cukier kryształ Dodano do
  • 2 laski cynamonu Dodano do
  • 6 goździków Dodano do
  • 2 laski wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Orzechy lekko podpraż na suchej patelni, a następnie zmiel je w młynku do kawy na pył.

2. Krok

W dużym słoju połącz orzechy z alkoholem i cukrem, cynamonem, goździkami i wanilią.

3. Krok

Odstaw nalewkę w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej miesiąc, a najlepiej na 2-3 miesiące.

4. Krok

Codziennie potrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił.

5. Krok

Po upływie odpowiedniego czasu przefiltruj nalewkę przez gęste sito lub gazę.

6. Krok

Przelej do butelek i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy