REKLAMA

Źródło: Youtube

Oponki serowe

Oponki serowe to tradycyjne polskie danie, które można przygotować w domu. Oponki są rodzajem smażonych ciastek, które są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g serka twarogowego Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 1 szkło mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka oleju roślinnego Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • cukier puder Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

1. Wymieszaj ser twarogowy, jajka, cukier i sól w misce, aż wszystkie składniki się połączą.

2. Krok

2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia do masy serowej. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.

3. Krok

3. Rozgrzej olej roślinny w głębokim garnku lub woku, aby móc smażyć oponki.

4. Krok

4. Nałóż łyżkę ciasta na dłonie i uformuj z niego małe kulki. Możesz też użyć specjalnego foremki do kształtowania oponkowej struktury.

5. Krok

5. Delikatnie wrzuć oponki do gorącego oleju i smaż z obu stron, aż staną się złociste. Upewnij się, że olej jest odpowiednio rozgrzany, aby oponki smażyły się równomiernie.

6. Krok

6. Po usmażeniu oponki wyjmij je z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

7. Krok

7. Powtórz proces smażenia dla pozostałego ciasta, dodając kolejne porcje.

8. Krok

8. Oponki serowe podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem. Możesz również podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, śmietana czy owocami.

9. Krok

Teraz możesz cieszyć się smacznymi, domowymi oponkami serowymi!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy