REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/MOcC-_L1vadRXRMfkkCC/b7d9168a225524a6c4837e2bcae30b.jpeg)
Ogórki konserwowe
Jak przygotować ogórki znojemskie? Chrupiące i odpowiednio kwasne! Takie są ogórki znojemskie według tradycyjnej receptury. Wypróbuj!
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 4 marmury Nowego przyprawy
- 4 marmury pieprz czarny mielony
- 2 sztuczny słodzik
- 4 Koła marchwi na dno
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka Cukier kryształowy
- koperek
- ogórek
- 1⁄2 decylitr Ocet
- zimna woda
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Przepis podaje składniki na jedną butelkę o pojemności 750ml. Z 5kg ogórków wyszło 11 butelek.
2. Krok
Zaczynamy od wcześniejszego umycia butelek. Ja używam zmywarki.
3. Krok
Do butelki dodajemy przyprawy, sól, cukier, 2 tabletki sztucznego słodzika i pokrojoną na kółka marchewkę i cebulę.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/MOcC-_L1vadRXRMfkkCC/abffb6f658be897ac2940bc6e4cd60.jpeg)
4. Krok
Następnie dodajemy pęczek koperku i stopniowo napełniamy ogórkami. Te wcześniej umyliśmy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/MOcC-_L1vadRXRMfkkCC/a3d8688b2b845cdb983d3949b78145.jpeg)
5. Krok
Wlewamy 0,5 dcl octu i następnie wypełniamy do góry wodą.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/MOcC-_L1vadRXRMfkkCC/67fb3aec562da1cd77d35eee64b247.jpeg)
6. Krok
Zamykamy butelki i sterylizujemy je w garnku z jedną trzecią wody. Dokładnie 15 minut od momentu wrzenia. Gotowe ogórki wyjmujemy i pozostawiamy na chwilę, aby ostygły pod ściereczką.