REKLAMA
Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Jak przygotować ogórki znojemskie? Chrupiące i odpowiednio kwasne! Takie są ogórki znojemskie według tradycyjnej receptury. Wypróbuj!

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 4 marmury Nowego przyprawy Dodano do
  • 4 marmury pieprz czarny mielony Dodano do
  • 2 sztuczny słodzik Dodano do
  • 4 Koła marchwi na dno Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Cukier kryształowy Dodano do
  • koperek Dodano do
  • ogórek Dodano do
  • 12 decylitr Ocet Dodano do
  • zimna woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Przepis podaje składniki na jedną butelkę o pojemności 750ml. Z 5kg ogórków wyszło 11 butelek.

2. Krok

Zaczynamy od wcześniejszego umycia butelek. Ja używam zmywarki.

3. Krok

Do butelki dodajemy przyprawy, sól, cukier, 2 tabletki sztucznego słodzika i pokrojoną na kółka marchewkę i cebulę.

Ogórki konserwowe - etap przygotowania 1
4. Krok

Następnie dodajemy pęczek koperku i stopniowo napełniamy ogórkami. Te wcześniej umyliśmy.

Ogórki konserwowe - etap przygotowania 1
5. Krok

Wlewamy 0,5 dcl octu i następnie wypełniamy do góry wodą.

Ogórki konserwowe - etap przygotowania 1
6. Krok

Zamykamy butelki i sterylizujemy je w garnku z jedną trzecią wody. Dokładnie 15 minut od momentu wrzenia. Gotowe ogórki wyjmujemy i pozostawiamy na chwilę, aby ostygły pod ściereczką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy