REKLAMA
Ogórki kiszone
Prosty przepis na klasyczne polskie ogórki kiszone.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1⁄2 szklanki octu
- 1⁄2 szklanki wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Ogórki umyć i osuszyć.
2. Krok
W dużym garnku zagotować wodę z solą, cukrem i octem.
3. Krok
Dodać do wrzątku liście laurowe i ziele angielskie.
4. Krok
Ogórki włożyć do słoików i zalać wrzącym płynem.
5. Krok
Słoiki zakręcić i odstawić do wystygnięcia.
6. Krok
Przechowywać w chłodnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie, aby ogórki nabrały smaku.