REKLAMA

Ogórki kanapkowe

Idealny dodatek do śniadania, do domowych burgerów .

REKLAMA

Składniki

porcje
9

ZALEWA

  • 12 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 2 łyżki małe pieprzu czarnego Dodano do
  • 2 łyżki małe gorczycy Dodano do
  • 1 duży kopiasta łyżka soli Dodano do
  • 1 duży łyżka łyżka curry Dodano do

  • 2 kg ogórków Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie . Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka .

2. Krok

Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki .

3. Krok

Po ułożeniu ogórków w słoiki, gotujemy zalewę .

4. Krok

Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka ( najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry ) , zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut .

5. Krok

Gotową , jeszcze ciepłą ( najlepiej ) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki ( jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody , nic się nie stanie ) .

6. Krok

Gotowe ogórki zakręcamy mocno , pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem ( jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną ) od zagotowania około 15 do 20 minut .

7. Krok

Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach .

8. Krok

Idealny dodatek do kanapek , burgerów .

9. Krok

Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy