Ogórki kanapkowe
Idealny dodatek do śniadania, do domowych burgerów .
Składniki
ZALEWA
- 12 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki małe pieprzu czarnego
- 2 łyżki małe gorczycy
- 1 duży kopiasta łyżka soli
- 1 duży łyżka łyżka curry
- 2 kg ogórków
Najnowsze ulotki
Procedura
Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie . Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka .
Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki .
Po ułożeniu ogórków w słoiki, gotujemy zalewę .
Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka ( najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry ) , zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut .
Gotową , jeszcze ciepłą ( najlepiej ) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki ( jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody , nic się nie stanie ) .
Gotowe ogórki zakręcamy mocno , pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem ( jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną ) od zagotowania około 15 do 20 minut .
Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach .
Idealny dodatek do kanapek , burgerów .
Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra .