REKLAMA
Odwrócony jabłko-gruszkowy placek
Jabłka w cieście to po prostu klasyka. I znów można wymyślić milion przepisów na nie. Tym razem spróbowałam odwróconego i uzupełniłam jabłka gruszkami.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Narzędzia
- olej kokosowy w sprayu
- cukier kokosowy
- 3 szt Małe gruszki
- 1 szt Duże jabłko
składniki
- 100 g Mąka owsiana
- 100 g Gładka mąka orkiszowa
- 30 g Waniliowego białka lub mąki
- 1 kawałek proszek do pieczenia
- 40 g ksylitol
- 1⁄2 łyżeczka Kardamon
- 2 łyżeczka Cynamon
- 3 jajko
- 100 ml mleko
- 50 ml olej
- 1 szt Gruszka
- 1 szt jabłko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
Formę o średnicy 22 cm owijamy z zewnątrz folią aluminiową, na wszelki wypadek, aby nic nie wyszło. Wnętrze spryskujemy (lub smarujemy) olejem kokosowym i posypujemy cukrem kokosowym. Jabłko i gruszki kroimy w plastry i układamy na dnie formy.
2. Krok
Przygotowanie podróży:
3. Krok
Ubij białka na sztywną pianę. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy żółtka, olej, mleko i zmiksowane gruszki z jabłkiem. Na koniec mieszamy białka.
4. Krok
Ciasto wlewamy na gruszki i jabłka i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.