REKLAMA

Źródło: FB: Pečeme s láskou

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Ciasto jest świetnym połączeniem słodkich, dojrzałych śliwek i lekkiego ciasta, które jest pięknie upieczone z sokiem ze śliwek.

REKLAMA

Składniki

porcje
15

Ciasto:

  • 4 szt jajko Dodano do
  • 10 lžic Kryształ Dodano do
  • 5 lžic Oleje Dodano do
  • 20 lžic Mleko Dodano do
  • 20 lžic Mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 1 szt proszek do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 2 Łyżki Holenderskie kakao Dodano do

Inne:

  • 700 g Śliwka Dodano do
  • 3 Łyżki Cukier kryształ Dodano do
  • 3 Łyżki Kasza dla niemowląt Dodano do
  • 3 szt Kwaśna śmietana Dodano do
  • 3 szt Cukier waniliowy Dodano do
  • Czekolada do tarcia Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Z powyższych składników ubić ciasto i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao.

2. Krok

Śliwki należy umyć i odsączyć.

3. Krok

Umieść śliwki przekrojoną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Krok

Posypać cukrem i piec w temperaturze 220°C przez 15 minut.

5. Krok

Następnie posyp je kaszą manną.

6. Krok

Ułóż białe ciasto na śliwkach, a następnie brązowe ciasto. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.

7. Krok

Po ostygnięciu odwrócić ciasto i posmarować kwaśną śmietaną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy