REKLAMA
Źródło: FB: Pečeme s láskou
Odwrócone ciasto ze śliwkami
Ciasto jest świetnym połączeniem słodkich, dojrzałych śliwek i lekkiego ciasta, które jest pięknie upieczone z sokiem ze śliwek.
REKLAMA
Składniki
porcje
15
Ciasto:
- 4 szt jajko
- 10 lžic Kryształ
- 5 lžic Oleje
- 20 lžic Mleko
- 20 lžic Mąka półgruboziarnista
- 1 szt proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 2 Łyżki Holenderskie kakao
Inne:
- 700 g Śliwka
- 3 Łyżki Cukier kryształ
- 3 Łyżki Kasza dla niemowląt
- 3 szt Kwaśna śmietana
- 3 szt Cukier waniliowy
- Czekolada do tarcia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Z powyższych składników ubić ciasto i podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao.
2. Krok
Śliwki należy umyć i odsączyć.
3. Krok
Umieść śliwki przekrojoną stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Krok
Posypać cukrem i piec w temperaturze 220°C przez 15 minut.
5. Krok
Następnie posyp je kaszą manną.
6. Krok
Ułóż białe ciasto na śliwkach, a następnie brązowe ciasto. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
7. Krok
Po ostygnięciu odwrócić ciasto i posmarować kwaśną śmietaną.