Źródło: merc67 from Getty Images
Niewypiekany sernik owocowy z mascarpone
Niewypiekany sernik owocowy z mascarpone to delikatny i orzeźwiający deser, który docenisz zwłaszcza w letnie miesiące. Jest szybki i łatwy do przygotowania, a jego chłodzący efekt jest jak stworzony do zakończenia słodkiego dnia.
Składniki
Korpus
- 200 g Ciasteczka biszkoptowe
- 90 g Roztopione masło
Zawartość
- 500 g mascarpone
- 200 g Serek śmietankowy
- 100 g cukier
- 1 kawałek cukier waniliowy
- 250 ml śmietana do ubijania
Owocowy sos
- 300 g owoce do smaku
- 1 opakowanie Żelatyna
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokruszyć ciasteczka i wymieszać z roztopionym masłem. Mieszkankę wyłożyć na spód natłuszczonej formy do tarty i chillować w lodówce.
Mascarpone, twaróg, cukier i cukier waniliowy ubijamy na gładko. Następnie dodajemy śmietanę i ubijamy jeszcze chwilę.
Zawartość wylewamy na zastygnięte ciało i pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia przez co najmniej 2 godziny.
Owoce myjemy i kroimy na drobno. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i mieszamy z owocami.
Wylewamy ją na zastygłą nadzienie i pozostawiamy w lodówce do zastygnięcia na co najmniej godzinę.
Przed podaniem sernik ostrożnie wyjmujemy z formy. Możemy podawać z świeżymi owocami i bitą śmietaną do ozdoby.