Niesamowity sernik do kawy
Tarte ciasto kakao z twarogiem i wiśniami.
Składniki
KOSZ
- 200 g Gładka mąka pełnoziarnista ze szpikulec
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 4 łyżka stołowa cukier puder
- 1⁄2 proszek Do pieczywa
- 2 łyżka stołowa kakao
- 1⁄2 żółtka
- 125 g zmiękczone masło
WIŚNIOWA MIESZANKA
- 1 Wiśniowy dżem
- 200 g Zamrożone wiśnie
- 2 łyżka stołowa cukier
- 1 łyżka stołowa Skrobia
WARSTWA KOBIERCA
- 200 g Ricotta
- 200 g Ziarnisty twaróg lub delikatny
- 3 łyżka stołowa Cukier puder miod
- 1 łyżeczka Waniliowy cukier do smaku
- 1⁄2 pakiety budyń waniliowy
- 1⁄2 żółtka
- 1 szt Białość
- Trochę Skóry cytrynowej
Najnowsze ulotki
Procedura
CIASTO: Mieszamy składniki sucha i mokre osobno. Następnie z wszystkiego ręcznie tworzymy okrągłe ciasto, które owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godz.
Po godzinie połowę drogi trzemy na natłuszczoną blaszkę i trochę ją ugniatamy rękami. Pieczemy w 180°C/5 min. Gorący korpus smarujemy dżemem.
WIŚNIOWY MIX: Możemy użyć kompotu wiśniowego lub pozwolić mrożonym wiśniom gotować się, dodaj cukier i zagęstnij skrobią rozpuszczoną w odrobinie wody. Mieszaj do zgęstnienia. Pozwól gotowej mieszance lekko ostygnąć, a następnie nałóż na ciasto posmarowane dżemem.
WARSTWA NARZĘDZI: Ubijemy białko. Pozostałe składniki mieszamy razem, a następnie dodajemy do nich ubite białko. Nakładamy na wiśniową mieszankę.
Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika. 180°C/ok. 35 min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenosimy do zamkniętego pojemnika w lodówce, aby ciągle było miękkie.