:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/h4lYE_bF010ZmRffEF2U/353e4df78c1323c3787ac033216d5e.jpeg)
Niesamowity sernik do kawy
Tarte ciasto kakao z twarogiem i wiśniami.
Składniki
KOSZ
- 200 g Gładka mąka pełnoziarnista ze szpikulec
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 4 łyżka stołowa cukier puder
- 1⁄2 proszek Do pieczywa
- 2 łyżka stołowa kakao
- 1⁄2 żółtka
- 125 g zmiękczone masło
WIŚNIOWA MIESZANKA
- 1 Wiśniowy dżem
- 200 g Zamrożone wiśnie
- 2 łyżka stołowa cukier
- 1 łyżka stołowa Skrobia
WARSTWA KOBIERCA
- 200 g Ricotta
- 200 g Ziarnisty twaróg lub delikatny
- 3 łyżka stołowa Cukier puder miod
- 1 łyżeczka Waniliowy cukier do smaku
- 1⁄2 pakiety budyń waniliowy
- 1⁄2 żółtka
- 1 szt Białość
- Trochę Skóry cytrynowej
Najnowsze ulotki
Procedura
CIASTO: Mieszamy składniki sucha i mokre osobno. Następnie z wszystkiego ręcznie tworzymy okrągłe ciasto, które owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godz.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/h4lYE_bF010ZmRffEF2U/8e6b9a9595f7b3a55e66aa27935a6a.jpeg)
Po godzinie połowę drogi trzemy na natłuszczoną blaszkę i trochę ją ugniatamy rękami. Pieczemy w 180°C/5 min. Gorący korpus smarujemy dżemem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/h4lYE_bF010ZmRffEF2U/a87ae7caf61e807507c1bfafa2f70d.jpeg)
WIŚNIOWY MIX: Możemy użyć kompotu wiśniowego lub pozwolić mrożonym wiśniom gotować się, dodaj cukier i zagęstnij skrobią rozpuszczoną w odrobinie wody. Mieszaj do zgęstnienia. Pozwól gotowej mieszance lekko ostygnąć, a następnie nałóż na ciasto posmarowane dżemem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/h4lYE_bF010ZmRffEF2U/b4c7a0dcee41d277aa070754c58d5b.jpeg)
WARSTWA NARZĘDZI: Ubijemy białko. Pozostałe składniki mieszamy razem, a następnie dodajemy do nich ubite białko. Nakładamy na wiśniową mieszankę.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/h4lYE_bF010ZmRffEF2U/4f4ef6905801b4efa94e2b39459c4f.jpeg)
Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika. 180°C/ok. 35 min. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenosimy do zamkniętego pojemnika w lodówce, aby ciągle było miękkie.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/h4lYE_bF010ZmRffEF2U/a959e8b2fbc4b1000c777a71a6fb2d.jpeg)