Niesamowicie kremowy sernik z morelami
Fantastyczne połączenie delikatnego twarogu i dojrzałych słodkich moreli na lekkim cieście. Niesamowicie smaczny, bardzo prosty ciastek z sezonowymi owocami😍
Składniki
Kosz
- 500 g mąka półgruboziarnista
- 250 g cukier kryształ
- 4 szt jajko
- 150 g jogurt
- 3 dl mleko
- 100 g masło
- 15 g proszek do pieczenia
- 1 szt cukier waniliowy
- 1⁄2 łyżeczka sól
Farsz
- 1 kg twaróg drobny
- 250 g cukier kryształ
- 1 Pakiet budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 150 g jogurt biały
- 800 g Morele
Najnowsze ulotki
Procedura
Żółtka, cukier, wan. cukier ubijamy. Dodajemy jogurt i również dobrze ubijamy. Na koniec naprzemiennie dodajemy raz masło, raz mleko i raz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Otrzymamy ładne gładkie ciasto, do którego delikatnie mieszamy pianę z białek, którą w międzyczasie również ubiliśmy.
Na płycie mieszamy twaróg, oba cukry, jogurt i waniliowy budyń w proszku. Na koniec do twarożku powoli mieszamy pokrojone na mniejsze kawałki morele.
Formę o wymiarach 35x25cm smarujemy olejem, wysypujemy mąką i rozprowadzamy na niej połowę ciasta. Ostrożnie nakładamy całe nadzienie i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ciasto w wcześniej nagrzanym piekarniku w 180°C około 45 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczko jest niesamowicie smaczne, delikatne, soczyste i kremowe🙂 Twaróg i morele to fantastyczna kombinacja, której niewielu może się oprzeć. Gorąco polecam ciasteczko, jest fantastyczne nawet następnego dnia. Powiedziałabym, że jest jeszcze lepsze🙂 Smacznego !
Moje kolejne przepisy można również znaleźć na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube