Niepieczone ciasto kokosowe z warstwą borówkową
To było coś niesamowitego. Niepieczony, z dużą ilością kokosu, uzupełniony świeżą warstwą owocową i czekoladowym polewem.
Składniki
1. warstwa
- 80 płatki owsiane
- 10 g kakao
- 10 g Czekoladowy białko nie jest potrzebne
- 20 g Mąka kokosowa
- 10 g Miód
- 10 g Roztopiony olej kokosowy
- 60 g banan
- 20 g Płynna część mleka kokosowego z puszki
2.warstwa
- 100 g starty kokos
- 130 Stała część mleka kokosowego
- 20 g Płynna część mleka kokosowego
- 10 g olej kokosowy
- 30 g Miód
- 30 g Białko nie jest potrzebne
3.warstwa
- 150 g Mrożonych jagód ml wody spokojnie może być też inne mrożone owoce, na przykład maliny
- 15 g Golden cob (proszek)
- Miód
- Czarna porzeczka flavdrops, ewentualnie słodzik według smaku
4. warstwa
- 100 g Gorąca czekolada
- 30 ml mleko
Najnowsze ulotki
Procedura
Do tego przepisu będziemy potrzebować mleka kokosowego w puszce. Noc przed przygotowaniem ciastka, umieść go w lodówce. Po otwarciu usuń twardą część. Uzyskałem 130g 😊
1.warstwa: Płatki, kakao, mąkę, białko mieszamy w mikserze. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, dopóki składniki się ze sobą nie połączą. Możemy je jeszcze ręcznie wymieszać, a następnie naciskamy je na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. warstwa: Kokos, olej kokosowy, miód i białko mieszamy. Użyłam siekacza. Mieszalam, aż zaczęła się tworzyć zwarta masa. Mieszankę dodałam do miski z mlekiem kokosowym i wymieszałam jednolitą masę kokosową. Nałożyłam na pierwszą część i odłożyłam do lodówki.
3. warstwa: Jagody borówki gotujemy z wodą i słodzikiem. Następnie miksujemy je blenderem. Znowu wracamy na ogień, dodajemy złoty kłos wymieszany z wodą i podczas ciągłego mieszania gotujemy mieszaninę do zgęstnienia. Następnie pozwalamy jej częściowo ostygnąć. Rozsmarowujemy ostudzoną mieszankę na warstwę kokosową i odstawiamy na 2 godziny do zamrażarki.
4. warstwa: Czekoladę mleczną rozpuszczamy w mikrofalówce i rozprowadzamy na torcie. Odkładamy do lodówki do stężenia.