Źródło: Facebook - Varenie je radosť.
Niepieczona rolada kokosowa
Rolada kokosowa bez pieczenia to przystawka, którą można łatwo przygotować. Wystarczy mieć w domu herbatniki, kokos i orzeszki ziemne.
Składniki
Ciasto
- 300 g ciasteczka maślane
- 3 łyżka stołowa kakao holenderskie
- 50 ml Mocna czarna kawa
- 150 g cukier puder
- 10 ml Krajowy
- Rozdrobniony kokos do obtoczenia rolady
Nadzienie
- 50 g starty kokos
- 50 g cukier puder
- 150 g masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie ciasta Zmiel drobno herbatniki i wymieszaj w misce z cukrem pudrem, kawą, kakao i mielonym kakao.
Za pomocą rąk uformuj sztywniejsze ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Ubij masło z cukrem na pianę. Następnie dodać starty kokos i ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je między 2 arkuszami folii spożywczej na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmarować nadzieniem kokosowym i zwinąć.
Pozostawić do stwardnienia w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem obtoczyć w startym kokosie i pokroić w krążki.