Nalewka z rokitnika
Nalewka z rokitnika to doskonały sposób na wykorzystanie dobrodziejstw tej niezwykle zdrowej rośliny. Przygotowana z dodatkiem cytryny i miodu jest smaczna i pachnąca. Możemy ją używać podczas chorób jako naturalny lek wzmacniający nasz organizm, a także jako oryginalny dodatek do drinków.
Składniki
- 1 kg owoców rokitnika
- 500 g miodu
- 1 litr spirytusu
- 2 cytryny (sok)
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj owoce - utrzyj rokitnik na tarce albo rozgnieć w moździerzu, aby uwolnić jak najwięcej soków.
Rokitnik wymieszaj z miodem (ilość miodu zależy od upodobań - im więcej, tym nalewka będzie słodsza).
Wszystko przełóż do dużego, czystego słoja na nalewki. To nie jest konieczne, ale możesz dodać sok z cytryny.
Zalej mieszankę spirytusem.
Słoik szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Wstrząsaj nim co kilka dni - tak, aby wszystko się dobrze wymieszało.
Po około 3-6 miesiącach nalewkę można przecedzić (najlepiej przez ściereczkę z lnu) i przelać do czystych butelek.
Nalewkę z rokitnika można pić od razu po przecedzeniu, ale jeszcze lepiej smakuje po kolejnym półroczu.