REKLAMA

Nalewka z rokitnika

Nalewka z rokitnika to doskonały sposób na wykorzystanie dobrodziejstw tej niezwykle zdrowej rośliny. Przygotowana z dodatkiem cytryny i miodu jest smaczna i pachnąca. Możemy ją używać podczas chorób jako naturalny lek wzmacniający nasz organizm, a także jako oryginalny dodatek do drinków.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg owoców rokitnika Dodano do
  • 500 g miodu Dodano do
  • 1 litr spirytusu Dodano do
  • 2 cytryny (sok) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj owoce - utrzyj rokitnik na tarce albo rozgnieć w moździerzu, aby uwolnić jak najwięcej soków.

2. Krok

Rokitnik wymieszaj z miodem (ilość miodu zależy od upodobań - im więcej, tym nalewka będzie słodsza).

3. Krok

Wszystko przełóż do dużego, czystego słoja na nalewki. To nie jest konieczne, ale możesz dodać sok z cytryny.

4. Krok

Zalej mieszankę spirytusem.

5. Krok

Słoik szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Wstrząsaj nim co kilka dni - tak, aby wszystko się dobrze wymieszało.

6. Krok

Po około 3-6 miesiącach nalewkę można przecedzić (najlepiej przez ściereczkę z lnu) i przelać do czystych butelek.

7. Krok

Nalewkę z rokitnika można pić od razu po przecedzeniu, ale jeszcze lepiej smakuje po kolejnym półroczu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy