REKLAMA

Nalewka z rokitnika

Nalewka z rokitnika to doskonały sposób na wykorzystanie dobrodziejstw tej niezwykle zdrowej rośliny. Przygotowana z dodatkiem cytryny i miodu jest smaczna i pachnąca. Możemy ją używać podczas chorób jako naturalny lek wzmacniający nasz organizm, a także jako oryginalny dodatek do drinków.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg owoców rokitnika Dodano do
  • 500 g miodu Dodano do
  • 1 litr spirytusu Dodano do
  • 2 cytryny (sok) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj owoce - utrzyj rokitnik na tarce albo rozgnieć w moździerzu, aby uwolnić jak najwięcej soków.

2. Krok

Rokitnik wymieszaj z miodem (ilość miodu zależy od upodobań - im więcej, tym nalewka będzie słodsza).

3. Krok

Wszystko przełóż do dużego, czystego słoja na nalewki. To nie jest konieczne, ale możesz dodać sok z cytryny.

4. Krok

Zalej mieszankę spirytusem.

5. Krok

Słoik szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce. Wstrząsaj nim co kilka dni - tak, aby wszystko się dobrze wymieszało.

6. Krok

Po około 3-6 miesiącach nalewkę można przecedzić (najlepiej przez ściereczkę z lnu) i przelać do czystych butelek.

7. Krok

Nalewkę z rokitnika można pić od razu po przecedzeniu, ale jeszcze lepiej smakuje po kolejnym półroczu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy