Źródło: Peteers from Getty Images
Naleśniki Kakaowe
Naleśniki kakaowe to moja ulubiona propozycja na słodki weekendowy śniadanie, ale też smakowity deser do popołudniowej kawy. Miękka ciuchcia w połączeniu z gorzkawym smakiem kakao powoduje, że nawet najwięksi smakosze nie mogą się im oprzeć. Zachowałam tradycyjny przepis na naleśniki, dodając do niego kakao i trochę cukru waniliowego. Efekt, zapewniam, jest warty wypróbowania.
Składniki
- 2 łyżki kakao
- 2 ks jajka
- 1 szkło mąki pszennej
- 1 Łyżka cukru waniliowego
- 1 szkło Mleka
- szczypta soli
- masło do smarowania patelni
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce umieść mąkę, kakao, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wróż jest niezwykle istotny, bo dzięki niemu ciasto na naleśniki będzie bardziej elastyczne.
W kubeczku roztrzep jajka, a następnie dodaj do nich mleko, mieszaj aż składniki się połączą. Pamiętaj, aby mleko i jajka były w temperaturze pokojowej, dzięki temu ciasto będzie miało idealną konsystencję.
Płynne składniki powoli wlewaj do mąki z kakao, cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość masła. Ja zawsze używam do tego kawałka kartofla, który nabijam na widelec i smaruję nim patelnię. Dzięki temu naleśniki nie przywierają i nie muszę używać dużo tłuszczu.
Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Uważaj, aby nie przypalić naleśników. Kiedy zobaczysz na powierzchni małe pęcherzyki, jest to sygnał, że naleśnik jest gotowy do przewrócenia na drugą stronę.
Gotowe naleśniki podawaj posypane cukrem pudrem, z dodatkiem ulubionych owoców lub bitą śmietaną. Mogą być podane również na ciepło z dodatkiem lodów. Jedzenie naleśników podczas ich jeszcze gorących, pomaga uwypuklić smak kakao.