REKLAMA

Źródło: Pixabay

Najlepszy przepis na marynowane grzyby

Grzyby marynowane to tradycyjna polska przekąska często spożywana w okresie jesienno-zimowym. Poniższy przepis opisuje sposób przygotowania marynaty i konserwacji grzybów w domowych warunkach.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 112 kg grzybów (np. kurek maślaków pieczarek) Dodano do
  • 4 listy laurowe Dodano do
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego Dodano do
  • 5 ziarna jałowca Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach Dodano do
  • 5 ząbków czosnku Dodano do
  • 2 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 litr wody Dodano do
  • 12 litry octu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy i obieramy. Usuwamy twarde części nóżek.

2. Krok

Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut do momentu, aż grzyby zmiękną.

3. Krok

W międzyczasie przygotowujemy zalewę – wodę z octem i przyprawami.

4. Krok

W oddzielnym garnku zagotowujemy 1 litr wody, dodając ocet, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i czosnek. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

5. Krok

Ugotowane grzyby odcedzamy i wkładamy do słoików.

6. Krok

Zalewamy grzyby gorącą zalewą, a słoiki szczelnie zakręcamy.

7. Krok

Pasteryzujemy słoiki w garnku z wodą na małym ogniu przez około 20 minut.

8. Krok

Po pasteryzacji, słoiki wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.

9. Krok

Grzyby marynowane są gotowe do spożycia po około dwóch tygodniach.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy