Źródło: Pixabay
Najlepszy przepis na marynowane grzyby
Grzyby marynowane to tradycyjna polska przekąska często spożywana w okresie jesienno-zimowym. Poniższy przepis opisuje sposób przygotowania marynaty i konserwacji grzybów w domowych warunkach.
Składniki
- 11⁄2 kg grzybów (np. kurek maślaków pieczarek)
- 4 listy laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 5 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 litr wody
- 1⁄2 litry octu
Najnowsze ulotki
Procedura
Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy i obieramy. Usuwamy twarde części nóżek.
Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut do momentu, aż grzyby zmiękną.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę – wodę z octem i przyprawami.
W oddzielnym garnku zagotowujemy 1 litr wody, dodając ocet, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i czosnek. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Ugotowane grzyby odcedzamy i wkładamy do słoików.
Zalewamy grzyby gorącą zalewą, a słoiki szczelnie zakręcamy.
Pasteryzujemy słoiki w garnku z wodą na małym ogniu przez około 20 minut.
Po pasteryzacji, słoiki wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
Grzyby marynowane są gotowe do spożycia po około dwóch tygodniach.