REKLAMA

Źródło: Pixabay

Najlepszy przepis na marynowane grzyby

Grzyby marynowane to tradycyjna polska przekąska często spożywana w okresie jesienno-zimowym. Poniższy przepis opisuje sposób przygotowania marynaty i konserwacji grzybów w domowych warunkach.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 112 kg grzybów (np. kurek maślaków pieczarek) Dodano do
  • 4 listy laurowe Dodano do
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego Dodano do
  • 5 ziarna jałowca Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach Dodano do
  • 5 ząbków czosnku Dodano do
  • 2 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 litr wody Dodano do
  • 12 litry octu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy i obieramy. Usuwamy twarde części nóżek.

2. Krok

Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut do momentu, aż grzyby zmiękną.

3. Krok

W międzyczasie przygotowujemy zalewę – wodę z octem i przyprawami.

4. Krok

W oddzielnym garnku zagotowujemy 1 litr wody, dodając ocet, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec i czosnek. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

5. Krok

Ugotowane grzyby odcedzamy i wkładamy do słoików.

6. Krok

Zalewamy grzyby gorącą zalewą, a słoiki szczelnie zakręcamy.

7. Krok

Pasteryzujemy słoiki w garnku z wodą na małym ogniu przez około 20 minut.

8. Krok

Po pasteryzacji, słoiki wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.

9. Krok

Grzyby marynowane są gotowe do spożycia po około dwóch tygodniach.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy