REKLAMA

Źródło: Pixabay: Einladung_zum_Essen

Najlepszy grillowany burger wegetariański

Przepis ten jest idealny nie tylko dla wegetarian i wegan, ale także dla każdego, kto chce cieszyć się smaczną i zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych burgerów.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 puszka Czarnej fasoli, odsączonej i opłukanej. Dodano do
  • 12 Zielona papryka, pokrojona na grube kawałki Dodano do
  • 12 Biała cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 2 ząbki Czosnek, obrany Dodano do
  • 1 Jajko (w wersji wegańskiej użyj jajka lnianego) Dodano do
  • 1 łyżka stołowa chili w proszku Dodano do
  • 1 łyżka stołowa świeżo zmielony kminek Dodano do
  • 1 łyżeczka Sos sriracha (opcjonalnie dla uzyskania pikantnego smaku) Dodano do
  • 12 filiżanka Bułka tarta (jeśli wolisz, możesz użyć chleba bezglutenowego) Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 4 Bułki pełnoziarniste Dodano do
  • Dodatki do wyboru: sałata, pomidor, pikle, plasterki czerwonej cebuli, musztarda, ketchup itp. Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

W robocie kuchennym rozdrobnij cebulę, paprykę i czosnek, uważając, aby nie przesadzić, chcemy zachować trochę tekstury.

2. Krok

Odcedź czarną fasolę, ale zachowaj około łyżki stołowej płynu, który doda wilgoci do pasztecików.

3. Krok

W dużej misce rozgnieć czarną fasolę widelcem, aż będzie gęsta i pastowata. To jest miejsce, w którym budujemy bazę naszych wegetariańskich burgerów, więc upewnij się, że dokładnie rozgniatasz.

4. Krok

Do przetworzonych warzyw dodaj kminek, chili w proszku, sól, pieprz i Srirachę. Wymieszaj lub zmiksuj jeszcze trochę, aż składniki te zostaną dobrze połączone, dodając unikalne smaki do mieszanki.

5. Krok

Przenieś tę mieszankę do miski z tłuczoną fasolą. Dodaj jajko i bułkę tartą, które będą doskonałym spoiwem do połączenia pasztecików.

6. Krok

Podzielić masę na cztery placki. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodać nieco więcej bułki tartej. Uformuj placki i umieść je na talerzu, przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę przed gotowaniem. Ten krok jest ważny, ponieważ pomaga pasztecikom zachować kształt podczas grillowania.

7. Krok

Rozgrzać grilla i lekko naoliwić ruszty. Umieść burgery na grillu i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony lub do momentu, aż będą rozgrzane i widoczne będą ślady grillowania. Nie spiesz się z tym i nie dociskaj burgerów, chcemy soczystego, a nie ściśniętego burgera.

8. Krok

Jeśli chcesz, opiecz bułki na grillu, a następnie ułóż burgery z ulubionymi dodatkami. I gotowe, wspaniały grillowany burger wegetariański.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy