Najlepsze lody ciasteczkowe
Lody ciasteczkowe to pyszna i orzeźwiająca deserowa przekąska. Połączenie chrupiących ciastek i gładkiego lodów sprawia, że są one idealne na upalne letnie dni.
Składniki
- 1 szkło mléka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szkło pokruszonych ciasteczek (np. czekoladowych, czekoladowo-orzechowych kruchych maślanych)
- Dodatkowe całe ciasteczka do dekoracji (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszaj śmietankę kremówkę, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Przełóż mieszankę do lodówki i schłodź przez co najmniej 1-2 godziny, aby składniki się dobrze schłodziły.
Po schłodzeniu, wlej mieszankę do maszyny do lodów lub po prostu przelej do miski i umieść w zamrażarce.
Jeśli używasz maszyny do lodów, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta, aby uzyskać konsystencję lodów.
Jeśli nie masz maszyny do lodów, zamroź mieszankę w misce przez około 1-2 godziny, a następnie wyjmij i wymieszaj energicznie widelcem, aby złamać kryształki lodu. Powtórz ten proces co 30-60 minut przez kolejne 2-3 godziny, aż lody nabiorą konsystencji.
Pod koniec zamrażania dodaj pokruszone ciasteczka do mieszanki lodowej i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć ciasteczka w lody.
Gdy lody są gotowe, przełóż je do pojemnika do przechowywania i przechowuj w zamrażarce przez kilka godzin lub przez całą noc, aby się dobrze schłodziły i nabierały smaku.
Przed podaniem dekoruj lody ciasteczkami (jeśli chcesz) i ciesz się pysznymi lodami ciasteczkowymi!