REKLAMA
Źródło: FB: Varenie je radosť
Najlepsze ciasto z żółtkami
Tradycyjny przepis na ciasto z żółtkami, idealne na każdą okazję.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Narzędzia
- 250 g masło
- 200 g cukier puder
- 250 g orzechy włoskie
- 150 g mąka półgruboziarnista
- 3 łyżki Cypriacki proszek do pieczenia
- 6 szt białka jaj
Żółtkowa polewa:
- 6 szt żółtka jaj
- 250 g cukier puder
Do ozdoby:
- gotowanie czekolady
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Ubijemy masło z cukrem pudrem do piany.
2. Krok
Stopniowo dodajemy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia.
3. Krok
Ubijemy sztywną pianę z białek jaj, którą delikatnie wmieszamy w ciasto.
4. Krok
Wlewamy masę na blachę, która jest posmarowana masłem i obsypana mąką.
5. Krok
Pieczemy ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w 180°C.
6. Krok
Żółtka mieszamy trzepaczką z cukrem pudrem do gładkości.
7. Krok
Wyciągamy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące polewamy polewą z żółtek.
8. Krok
Zimne ciasto polewamy czekoladą po ostygnięciu.