Źródło: straga via iStockPhotos
Najlepsza soczysta szarlotka z kremem budyniowym i twarogiem
Po latach pieczenia w rodzinnym gronie nie mogę zaprzeczyć, że szarlotka z kremem budyniowym i twarogiem sprawdza się przy każdej okazji. Połączenie słodkich jabłek, kremowego budyniu i świeżego twarogu jest nie do pobicia i zawsze sprawia przyjemność podczas pieczenia.
Składniki
Ciasto:
- 200 g Mąka
- 100 g cukier
- 125 g masło
- 1 średni jajko
- 1 Szczypta sól
Nadzienie:
- 800 g jabłko
- 1 Opakowanie krem waniliowy w proszku
- 300 g Quark
- 2 jajka
- 100 g cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować szarlotkę z kremem, zaczynamy od ciasta. Wymieszaj mąkę, cukier, masło, jedno jajko i szczyptę soli, aby uzyskać gładkie ciasto. Upewnij się, że masło nie jest zbyt twarde, w przeciwnym razie ciasto będzie kruche. Następnie odstawiamy je do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w cienkie plasterki. Tutaj polecam użyć lekko cierpkich jabłek, ponieważ dobrze współgrają ze słodkim puddingiem.
Następnie przygotowujemy nadzienie budyniowe. Aby to zrobić, ugotuj budyń zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i pozostaw go do lekkiego ostygnięcia. Teraz wymieszaj twaróg, jajka i cukier w misce przed dodaniem ostudzonego budyniu.
Na koniec dodaj pokrojone jabłka do masy budyniowo-twarogowej i rozprowadź wszystko równomiernie na cieście.
Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół) przez około 55-60 minut. W zależności od piekarnika, czas pieczenia może się różnić, więc należy zwrócić uwagę na złotobrązową powierzchnię ciasta.
Przed podaniem odstaw szarlotkę z kremem i twarogiem do całkowitego ostygnięcia. Dodaj odrobinę śmietany - i idealny kawałek szarlotki jest gotowy!