REKLAMA
Źródło: FB: Varenie je radosť.
Najlepsza kulajda
Najlepsza kulajda to tradycyjna czeska zupa, która podbiła serca wielu smakoszy dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i kremowej konsystencji. Jest to gęsta zupa, której głównymi składnikami są grzyby, ziemniaki, śmietana i sos koperkowy, zwykle przyozdobiona jajkiem.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 400 g Ziemniak
- 200 g świeże grzyby
- 1 szt The Onion
- 2 Łyżki Masło
- 2 Łyżki Gładka mąka
- 1 Łyżka Sole
- 1 Łyżka papryka
- 8 szt jajka
- 4 Łyżki Kwaśna śmietana
- 1 hrst Koper
- 1 torba Suszony koper
- 2 Łyżki Ocet
- 4 l wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Podsmaż posiekaną cebulę na maśle na złoty kolor, dodaj posiekane grzyby i podsmaż.
2. Krok
Dodaj pokrojone ziemniaki i zalej wodą.
3. Krok
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Krok
W międzyczasie ubij 4 jajka w misce, dodaj śmietanę, ocet i suszony koperek. Wlej mieszaninę do zupy.
5. Krok
Szczególnie gotuj jajka na twardo.
6. Krok
Zagęścić zupę mieszanką mąki i odrobiny wody, doprawić solą i pieprzem.
7. Krok
Na koniec podajemy kulajdę z jajkiem i posypujemy świeżym koperkiem.