REKLAMA

Źródło: FB: Varenie je radosť.

Najlepsza kulajda

Najlepsza kulajda to tradycyjna czeska zupa, która podbiła serca wielu smakoszy dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i kremowej konsystencji. Jest to gęsta zupa, której głównymi składnikami są grzyby, ziemniaki, śmietana i sos koperkowy, zwykle przyozdobiona jajkiem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g Ziemniak Dodano do
  • 200 g świeże grzyby Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 Łyżki Masło Dodano do
  • 2 Łyżki Gładka mąka Dodano do
  • 1 Łyżka Sole Dodano do
  • 1 Łyżka papryka Dodano do
  • 8 szt jajka Dodano do
  • 4 Łyżki Kwaśna śmietana Dodano do
  • 1 hrst Koper Dodano do
  • 1 torba Suszony koper Dodano do
  • 2 Łyżki Ocet Dodano do
  • 4 l wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Podsmaż posiekaną cebulę na maśle na złoty kolor, dodaj posiekane grzyby i podsmaż.

2. Krok

Dodaj pokrojone ziemniaki i zalej wodą.

3. Krok

Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

4. Krok

W międzyczasie ubij 4 jajka w misce, dodaj śmietanę, ocet i suszony koperek. Wlej mieszaninę do zupy.

5. Krok

Szczególnie gotuj jajka na twardo.

6. Krok

Zagęścić zupę mieszanką mąki i odrobiny wody, doprawić solą i pieprzem.

7. Krok

Na koniec podajemy kulajdę z jajkiem i posypujemy świeżym koperkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy