Źródło: Freepik
Najlepiej przyprawione sardynki w sosie pomidorowym
Sardynki w sosie pomidorowym to aromatyczne danie z owoców morza w śródziemnomorskim stylu. Świeże sardynki gotowane są na wolnym ogniu w sosie pomidorowym z czosnkiem, papryczką chili i odrobiną cytryny. Jest to proste, obfite i pyszne danie, idealne na kolację w tygodniu.
Składniki
- 8 świeże sardynki
- 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 pod Czosnek, mielony
- 1 puszka pomidory pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta Zmielonego czarnego pieprzu
- 1 Drobno posiekana papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 łyżka stołowa świeżej bazylii, posiekanej
- 1 Cytryna, skórka i sok
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść sardynki i osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek, aż cebula stanie się przezroczysta.
Dodaj na patelnię pokrojone w kostkę pomidory, cukier, sól, czarny pieprz i papryczkę chili. Wymieszaj, aby połączyć składniki.
Ułóż sardynki na wierzchu mieszanki pomidorów. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aż sardynki będą ugotowane.
Posyp sardynki posiekaną bazylią, skórką z cytryny i sokiem z cytryny.
Sardynki w sosie pomidorowym podawać z makaronem, ryżem lub chrupiącym pieczywem.