REKLAMA

Źródło: Freepik

Najlepiej przyprawione sardynki w sosie pomidorowym

Sardynki w sosie pomidorowym to aromatyczne danie z owoców morza w śródziemnomorskim stylu. Świeże sardynki gotowane są na wolnym ogniu w sosie pomidorowym z czosnkiem, papryczką chili i odrobiną cytryny. Jest to proste, obfite i pyszne danie, idealne na kolację w tygodniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 8 świeże sardynki Dodano do
  • 2 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 1 pod Czosnek, mielony Dodano do
  • 1 puszka pomidory pokrojone w kostkę Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 szczypta Zmielonego czarnego pieprzu Dodano do
  • 1 Drobno posiekana papryczka chili (opcjonalnie) Dodano do
  • 1 łyżka stołowa świeżej bazylii, posiekanej Dodano do
  • 1 Cytryna, skórka i sok Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Oczyść sardynki i osusz papierowym ręcznikiem.

2. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek, aż cebula stanie się przezroczysta.

3. Krok

Dodaj na patelnię pokrojone w kostkę pomidory, cukier, sól, czarny pieprz i papryczkę chili. Wymieszaj, aby połączyć składniki.

4. Krok

Ułóż sardynki na wierzchu mieszanki pomidorów. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aż sardynki będą ugotowane.

5. Krok

Posyp sardynki posiekaną bazylią, skórką z cytryny i sokiem z cytryny.

6. Krok

Sardynki w sosie pomidorowym podawać z makaronem, ryżem lub chrupiącym pieczywem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy