REKLAMA

Źródło: ajt from Getty Images

Muffiny z mascarpone

Te babeczki z mascarpone są zawsze wilgotne, świeże i bardzo smaczne.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 200 g Mąka Dodano do
  • 150 g Cukier kryształ Dodano do
  • 1 kawałek Proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 kawałek jajka Dodano do
  • 125 ml Mleko Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 1 bal Cukier waniliowy Dodano do
  • 1 łyżka Sok z cytryny Dodano do
  • mascarpone Dodano do
  • owoce Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni i wyłożenia formy do muffinek papierowymi wkładkami do babeczek.

2. Krok

W misce wymieszaj suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

3. Krok

W innej misce ubij jajka z mlekiem, masłem, 3 łyżkami mascarpone, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Lepiej jest wyjąć masło z lodówki na chwilę wcześniej, aby miało temperaturę pokojową i było łatwiejsze do wymieszania.

4. Krok

Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej i wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszanka powinna być gładka i pozbawiona grudek.

5. Krok

Podziel przygotowane ciasto do foremek na babeczki. Napełnij koszyczki do dwóch trzecich ciastem. Napełnij babeczki tylko do dwóch trzecich, aby ciasto nie wyciekło podczas pieczenia.

6. Krok

Piec babeczki w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.

7. Krok

Przed podaniem babeczki można udekorować mascarpone wymieszanym z cukrem i owocami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy