Źródło: ajt from Getty Images
Muffiny z mascarpone
Te babeczki z mascarpone są zawsze wilgotne, świeże i bardzo smaczne.
Składniki
- 200 g Mąka
- 150 g Cukier kryształ
- 1 kawałek Proszek do pieczenia
- 2 kawałek jajka
- 125 ml Mleko
- 100 g Masło
- 1 bal Cukier waniliowy
- 1 łyżka Sok z cytryny
- mascarpone
- owoce
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni i wyłożenia formy do muffinek papierowymi wkładkami do babeczek.
W misce wymieszaj suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
W innej misce ubij jajka z mlekiem, masłem, 3 łyżkami mascarpone, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Lepiej jest wyjąć masło z lodówki na chwilę wcześniej, aby miało temperaturę pokojową i było łatwiejsze do wymieszania.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej i wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszanka powinna być gładka i pozbawiona grudek.
Podziel przygotowane ciasto do foremek na babeczki. Napełnij koszyczki do dwóch trzecich ciastem. Napełnij babeczki tylko do dwóch trzecich, aby ciasto nie wyciekło podczas pieczenia.
Piec babeczki w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Przed podaniem babeczki można udekorować mascarpone wymieszanym z cukrem i owocami.