Źródło: pixelshot from Canva
Muffiny z malinami
Prosty i szybki przepis na słodkie muffinki z malinami, które są doskonałym dodatkiem do śniadania lub dla dzieci na drugie śniadanie.
Składniki
- 21⁄2 kubki mąka samozbrylająca
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki Soda bicarbona
- 1⁄4 łyżeczka sól
- 1 filiżanka cukier
- 150 g masło
- 2 kawałek jajka
- 1 łyżeczka Waniliowy ekstrakt
- 1 filiżanka Miękki twaróg
- 2 kubki maliny
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę na 12 muffinów, którą wyłóż papierowymi koszyczkami.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: roztopione masło, jajka, ekstrakt waniliowy i miękki twaróg.
Suche składniki wymieszaj w misce z wilgotnymi i upewnij się, że ciasto jest równomiernie wymieszane.
Na koniec wymieszaj maliny w cieście.
Rozdziel ciasto do przygotowanej formy na muffinki i piecz przez 20-25 minut, albo aż muffinki będą złoto-brązowe i upieczone.
Pozwól muffinkom ostygnąć na kratce, a potem możesz podawać.