REKLAMA
Muffinki jogurtowe
Proste i świeże jogurtowe muffiny, które można w pełni dostosować do swojego smaku.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 200 g mąka półgruboziarnista
- 6 łyżka stołowa białego cukru
- 6 łyżka stołowa Brązowy cukier
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka stołowa kakao
- 2 łyżka stołowa Kwaśna śmietana
- 150 g Jogurtu owocowego
- 2 jajko
- 200 ml Mleko
- 2 łyżeczka Rum
- 100 ml Oleju roślinnego (np. z nasion słonecznika)
- Świeże lub mrożone owoce
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
55 min.
1. Krok
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Krok
Najpierw w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, biały cukier, brązowy cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia).
3. Krok
Dodajemy śmietanę, jogurt, jajka i mleko - dobrze mieszamy trzepaczką, aby w cieście nie było żadnych grudek.
4. Krok
Dodajemy trochę rumu i na końcu dodajemy również olej roślinny.
5. Krok
Wyłóż formę na muffinki papilotkami i do każdej papilotki nalej mniej więcej do połowy ciasto.
6. Krok
Dodajemy 2-3 kawałki owoców i napełniamy ciasto do ¾ koszyczka.
7. Krok
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 12-13 minut (gdy wbijemy wykałaczkę w środek muffiny i po wyjęciu jest czysta, muffiny są gotowe).