REKLAMA

Muffinki jogurtowe

Proste i świeże jogurtowe muffiny, które można w pełni dostosować do swojego smaku.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 200 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 6 łyżka stołowa białego cukru Dodano do
  • 6 łyżka stołowa Brązowy cukier Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Kwaśna śmietana Dodano do
  • 150 g Jogurtu owocowego Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 200 ml Mleko Dodano do
  • 2 łyżeczka Rum Dodano do
  • 100 ml Oleju roślinnego (np. z nasion słonecznika) Dodano do
  • Świeże lub mrożone owoce Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

2. Krok

Najpierw w dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, biały cukier, brązowy cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia).

3. Krok

Dodajemy śmietanę, jogurt, jajka i mleko - dobrze mieszamy trzepaczką, aby w cieście nie było żadnych grudek.

4. Krok

Dodajemy trochę rumu i na końcu dodajemy również olej roślinny.

5. Krok

Wyłóż formę na muffinki papilotkami i do każdej papilotki nalej mniej więcej do połowy ciasto.

6. Krok

Dodajemy 2-3 kawałki owoców i napełniamy ciasto do ¾ koszyczka.

7. Krok

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 12-13 minut (gdy wbijemy wykałaczkę w środek muffiny i po wyjęciu jest czysta, muffiny są gotowe).

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy