Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Miodownik
Miodownik to deser, który przygotowywała moja babcia na każde święta. Pamiętam jego słodki smak miodu i delikatną konsystencję. Od lat kontynuuję ten rodzinny przepis, zawsze z niezmiennym sukcesem. Jest to ciasto, które wymaga trochę cierpliwości, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Spróbujcie sami!
Składniki
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka miodu
Na krem:
- 200 g masla
- 1 szkło miodu
- 1 szkło Mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
Na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g masla
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpocznij od przygotowania biszkoptu. Ubij 4 jajka z 100 g cukru na puszystą masę. Dodaj 100 g mąki i łyżeczkę miodu, delikatnie mieszając.
Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W międzyczasie przygotuj krem. W rondelku rozgrzej 200 g masła, a następnie dodaj szklankę miodu. Rozpuść je razem, a potem dodaj szklankę mleka oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Cały czas mieszaj, aby składniki się dobrze połączyły.
Gdy masa z miodem zacznie gęstnieć, dodaj 4 żółtka. Wymieszaj wszystko razem, aż masa stanie się jednolita. Odstaw ją do ostygnięcia.
Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na pół. Na jedną połowę wyłóż połowę kremu, przykryj drugą częścią biszkoptu i nałóż resztę kremu.
Na koniec przygotuj polewę. Rozpuść w kąpieli wodnej 100 g czekolady i 50 g masła. Polewę ostudź i polej nią górę ciasta.
Miodownik pozostaw na 2-3 godziny w lodówce, aby dobrze stężał. Smacznego!