Źródło: FB: Szybkie Youtubei proste przepisy
Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami
Połączenie słodkości jabłek, chrupkości orzechów i miękkiego ciasta to prawdziwe „niebo” dla miłośników słodkości. Jest to proste do przygotowania, ale daje wyjątkowo elegancki rezultat. Dla mnie to idealne ciasto na jesienne i zimowe wieczory.
Składniki
Kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 3⁄4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- galaretka cytrynowa
- sok z cytryny
Krem orzechowy:
- 250 g orzechów laskowych
- 250 ml gorącego mleka
- 250 g masla
- 150 g cukru pudru
- 150 g herbatników
Polewa:
- 160 g czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie ciasta: połączyć mąkę z masłem, proszkiem i cukrem, a następnie dodać żółtka.
Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (36x25 cm) i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ciasto w temperaturze 200 stopni przez około 15 - 20 minut.
Masa jabłkowa. Zdjąć z ognia.
Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Jeśli jest wodnista, poczekać aż zacznie tężeć.
Krem: orzechy zmiksować w blenderze.
Zalać gorącym mlekiem, odstawić i pozostawić do namoczenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać namoczone orzechy, krótko miksując po dodaniu.
Rozsmarować krem orzechowy na schłodzonej masie jabłkowej i odstawić do lodówki.
Ułożyć herbatniki na wierzchu kremu, polać polewą czekoladowo-śmietanową.
Posypać wiórkami lub posiekanymi orzechami i pozostawić do zastygnięcia w lodówce.