Źródło: Pixabay
Masa do tortu z mascarpone
Czekoladowy krem mascarpone jest doskonałym dodatkiem do twoich tortów. Łączy smaczne mascarpone z intensywnym smakiem czekolady. Jego przygotowanie jest proste i szybkie.
Składniki
- 200 g mascarpone
- 100 g czekolady
- 2 łyżka stołowa Cukier puder
- 1⁄2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1⁄2 kubki śmietanki kremowej
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj kąpiel wodną w garnku. Napełnij garnek wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz temperaturę, tak aby woda delikatnie szumiała.
Umieść czekoladę w misce i postaw ją na garnku z wodą. Ważne jest, aby miska nie dotykała wody.
Powoli mieszaj czekoladę, aż się całkowicie nie rozpuści i stworzy gładką masę. Następnie zdejmij ją z ognia i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
W misce wymieszaj mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Gdy czekolada wystarczająco ostygnie, dodaj ją do mieszanki mascarpone i ponownie dobrze wymieszaj.
W osobnej misce ubij śmietanę. Następnie delikatnie wmieszaj śmietanę do czekoladowej mieszanki. Możesz użyć do nadziewania tortów i ciast.