REKLAMA
Źródło: Michael Edwards from Getty Images
Marynata na grilla
Ta marynata na grilla to idealne połączenie słodkich, pikantnych i dymnych smaków. Idealna do mięs i warzyw, nadaje potrawom wyjątkowy, niezapomniany smak.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 120 ml oliwa z oliwek
- 2 zęby czosnek
- 50 ml sok z cytryny
- 2 łyżki sos sojowy
- 1 Łyżka Miód
- 1 łyżeczka suszone oregano
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
W małym garnku podgrzewaj oliwę z oliwek na średnim ogniu.
2. Krok
Dodaj posiekany czosnek i smaż, aż stanie się złoty.
3. Krok
Zdejmij garnek z ognia, a następnie dodaj sok z cytryny, sos sojowy, miód, oregano, sól i pieprz.
4. Krok
Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą.
5. Krok
Ostygłą marynatę przelej do pojemnika z mięsem lub warzywami i odstaw na minimum 2 godziny, aby składniki dobrze przeszły.
6. Krok
Grilluj według uznania, a resztką marynaty smaruj mięso lub warzywa podczas grillowania dla intensywniejszego smaku.