REKLAMA

Źródło: Michael Edwards from Getty Images

Marynata na grilla

Ta marynata na grilla to idealne połączenie słodkich, pikantnych i dymnych smaków. Idealna do mięs i warzyw, nadaje potrawom wyjątkowy, niezapomniany smak.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 120 ml oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 50 ml sok z cytryny Dodano do
  • 2 łyżki sos sojowy Dodano do
  • 1 Łyżka Miód Dodano do
  • 1 łyżeczka suszone oregano Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W małym garnku podgrzewaj oliwę z oliwek na średnim ogniu.

2. Krok

Dodaj posiekany czosnek i smaż, aż stanie się złoty.

3. Krok

Zdejmij garnek z ognia, a następnie dodaj sok z cytryny, sos sojowy, miód, oregano, sól i pieprz.

4. Krok

Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą.

5. Krok

Ostygłą marynatę przelej do pojemnika z mięsem lub warzywami i odstaw na minimum 2 godziny, aby składniki dobrze przeszły.

6. Krok

Grilluj według uznania, a resztką marynaty smaruj mięso lub warzywa podczas grillowania dla intensywniejszego smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy