Źródło: MartinFredy from Getty Images
Marynata do karkówki
Delikatna, ale aromatyczna marynata, która nada Twojej karkówce wyjątkowego smaku. Idealna na grill jak i do pieczenia w piekarniku. Po takim zabiegu mięso staje się niezwykle soczyste i rozpływa się w ustach.
Składniki
- 4 zęby czosnek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 Łyżka miodu
- 1 szkło Piwa
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przygotowania marynaty. W tym celu ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do miski.
Dodajemy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie do miski dodajemy miód i olej. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec do naszej marynaty wlewamy piwo. Całość dokładnie mieszamy.
Karkówkę przekładamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy ją z każdej strony. Następnie miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Karkówka po takim zabiegu będzie gotowa do upieczenia lub ugrillowania. Smacznego!