REKLAMA

Źródło: Lawkeeper from Getty Images

Malinowe tiramisu w szklance

To niezwykle delikatny i lekki deser, który jest doskonałym zakończeniem letniego posiłku. Schłodzone maliny dodają przyjemnej świeżości, a mascarpone daje kremowości. Znajomi często proszą mnie o przepis, kiedy go serwuję - dobrze więc, że jest on szybki i nieskomplikowany!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g malin Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 200 g biszkoptów Dodano do
  • 250 g mascarpone Dodano do
  • 200 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 2 żółtka Dodano do
  • 4 łyżki marsali (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Zmaliny oddzielam kilka sztuk na dekorację, pozostałe blenduję na puree z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dobrze zrobić to na początku, by maliny miały szansę nieco ostygnąć - to podnosi smak deseru.

2. Krok

Śmietankę ubijam na sztywno. W misce mieszam mascarpone z resztą cukru i żółtkami. Do tego dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam do połączenia składników. Jeśli lubicie deser z alkoholem, można dodać w tym momencie marsalę.

3. Krok

Biszkopty kruszę na mniejsze kawałki i układam na dnie szklanki. Polewam je puree z malin.

4. Krok

Na biszkopty nakładam warstwę mascarpone.

5. Krok

Całość powtarzam dwukrotnie lub do wyczerpania składników, kończąc warstwą mascarpone.

6. Krok

Przed podaniem deser wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.

7. Krok

Przed podaniem dekoruję pozostałymi malinami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy