Źródło: Lawkeeper from Getty Images
Malinowe tiramisu w szklance
To niezwykle delikatny i lekki deser, który jest doskonałym zakończeniem letniego posiłku. Schłodzone maliny dodają przyjemnej świeżości, a mascarpone daje kremowości. Znajomi często proszą mnie o przepis, kiedy go serwuję - dobrze więc, że jest on szybki i nieskomplikowany!
Składniki
- 250 g malin
- 100 g cukru
- 200 g biszkoptów
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 żółtka
- 4 łyżki marsali (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zmaliny oddzielam kilka sztuk na dekorację, pozostałe blenduję na puree z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dobrze zrobić to na początku, by maliny miały szansę nieco ostygnąć - to podnosi smak deseru.
Śmietankę ubijam na sztywno. W misce mieszam mascarpone z resztą cukru i żółtkami. Do tego dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam do połączenia składników. Jeśli lubicie deser z alkoholem, można dodać w tym momencie marsalę.
Biszkopty kruszę na mniejsze kawałki i układam na dnie szklanki. Polewam je puree z malin.
Na biszkopty nakładam warstwę mascarpone.
Całość powtarzam dwukrotnie lub do wyczerpania składników, kończąc warstwą mascarpone.
Przed podaniem deser wstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem dekoruję pozostałymi malinami.